2008. július 6., vasárnap

Meleg büszkeség és ellentüntetők

Budapesten július 5-én emlékeztek meg a meleg büszkeség napjáról.
1969. június 28-án homoszexuális tüntetők csaptak össze a rendőrökkel egy New York-i melegbárban; ennek emlékére tartják azóta világszerte a Gay Pride-t, a meleg büszkeség napját; ekkor a homoszexuálisok, biszexuálisok és transzszexuálisok egyenlő jogokat, egyenlő bánásmódot követelnek. (Sajnos mindeddig hiába, máig sem fogadja el őket a társadalom.)
A színpompás menet nem vonulhatott végig zavartalanul az Andrássy úton. Szélsőjobboldali ellentüntetők kövekkel, tojással, Molotov-koktéllal dobálták a felvonulókat, s az őket védő rendőröket. Időnként szivárványos zászlókat égettek.
Néhány politikust - Szetey Gábort és Lévai Katalint - is megtámadtak, szerencsére egyikük sem sérült meg.
A politikus asszonyt megdöbbentette - saját szavaival élve - a Budapesten uralkodó pogrom- és lincshangulat, s az Európai Parlament szocialista frakciója elé kívánja terjeszteni az ügyet. (Ami nemcsak a szocialista frakció, hanem valamennyi párt közös ügye kellene, hogy legyen... mert bizonyára nem feltételezzük, hogy bármely politikai egyesület támogatja az ellentüntetők módszereit, a tojászáport, a gyújtogatást.)

Az ellentüntetőkkel ezúttal (is) egyetért a társadalom zöme, csak épp nem hangoztatja nyíltan. A többség véleménye: ha már homoszexuális valaki, rejtőzködjön a "bajával".
Nos, a rejtőzködés nem heteroszexualitás vagy homoszexualitás kérdése. Ez egyszerűen exhibicionizmus, ami épp úgy lehet egy heteroszexuális egyén sajátja, mint egy melegé.
Az ember szexuális beállítottsága bonyolult. Többféle vonásból áll össze. Valamennyiünkben vannak homoszexuális, voyeur (leskelődő), poligám, önimádó, magamutogató, szadista, mazochista hajlamok. (Ezt nem én állítom, hanem a témával foglalkozó tudósok.) Kiben több, kiben kevesebb. Elhajlás, az átlagtól eltérés akkor figyelhető meg, ha egy-egy vonás fokozottan jelen van egy egyénben.
Nos, amíg valaki kordában tudja tartani szokatlan vágyait, amíg nem árt velük senkinek - miért ne élhetné ki őket? Az elfojtásból nem sok jó származik.

Nincsenek megjegyzések: