2008. július 12., szombat

Salman Rushdie Best of Booker-díjat kapott

Az indiai származású brit szerző nyerte el a Best of Booker-díjat.
A Booker-díj pontosan négy évtized óta létezik; minden évben a legszínvonalasabbnak talált (angol nyelven írt) könyvért ítélik oda az egyes szerzőknek. Idén a negyvenedik évforduló alkalmából az eddigi nyertes munkák közül választották ki a legjobbat.
Rushdie 1981-ben kapta meg először az elismerést Az éjfél gyermekei c. könyvéért; 1993-ban - a díj fennállásának huszonötödik évfordulóján -, akárcsak most, az addigi legjobbnak választották.
A hatvanegy esztendős író a mágikus realizmus egyik legjobb képviselője; a nemzetközi PEN Klub amerikai szervezetének elnöke, a Brit Királyi Irodalmi Társaság tagja. Korábban már kitüntették a British Book Awards év szerzőjének járó díjával, a Whitbread Novel Award díjjal és a Brit Írók Egyesületének díjával.
Bombayben született és nevelkedett, tanulmányait Cambridge-ben végezte. Díjnyertes könyvét, Az éjfél gyermekeit hazájában botrányosnak minősítették, ami miatt egy időre el kellett hagynia Indiát. Később Sátáni versek c. írásáért hitehagyottnak bélyegezték, könyveit tiltólistára tették; maga Rushdie kénytelen volt néhány évig száműzetésben, rejtőzködve élni.
Legújabb regénye, A firenzei bűbájos novemberben jelenik majd meg (többek között hazánkban is, az Ulpius-ház gondozásában).

Nincsenek megjegyzések: