2008. április 22., kedd

A Föld napja - április 22.


Közös felelősségünk, hogy vigyázzunk rá
1970 óta - hazánkban csupán 18 éve - április 22-én ünnepeljük a Föld napját.
Ilyenkor megemlékezünk arról, mennyit vét az ember a természeti környezet ellen a levegő és a vizek szennyezésével, az energiaforrások pazarlásával, az erdők kiirtásával, a veszélyeztetett állat- és növényfajok iránti közömbösséggel.
Szomorú feladat volna felsorolni, hányféle élőlény tűnhet el a Föld színéről (vagy épp veszett ki máris) az emberi felelőtlenség miatt.
Az ember egyébként saját életterét sem kíméli: a klímaváltozás következményeit - a szélsőséges időjárást, a viharokat és aszályokat - nekünk is viselnünk kell; a nagyvárosok feletti szmog, a vizekbe és a talajba kerülő mérgek a mi egészségünket, életünket is veszélyeztetik.


Sokszor hallunk arról, hogy a globális felmelegedést nagyrészt a károsanyag-kibocsátás okozza, s hogy a le nem bomló hulladékok, a természetbe kerülő vegyszerek súlyos kárt tesznek az élővilágban.
Szerencsére már arra is figyelnek a környezetvédők, hogy rámutassanak az egyén felelősségére.


Csak néhány lépés azok közül, amiket tehetünk:
- Energiatakarékos izzót használunk
- Megjavíttatjuk a csöpögő csapokat
- Nem hagyjuk égve a lámpákat a lakás üres helyiségeiben

- Ha nem használjuk a számítógépet, ha nem nézzük a televíziót, akkor kikapcsoljuk
- Autózás helyett biciklizünk, gyalogolunk vagy tömegközlekedési eszközt veszünk igénybe
- Minél kevesebb műanyag hulladékot (nejlonzacskók és táskák, műanyag poharak és palackok) termelünkAz alábbi weboldalon található tesztből megtudhatjuk, mekkora a saját "ökológiai lábnyomunk" (azaz mennyire ügyelünk, hogy ne károsítsuk akarva-akaratlanul a környezetünket).


http://www.myfootprint.org/en/

Nincsenek megjegyzések: