2008. június 4., szerda

Anglikán püspök a globális felmelegedés ellen

A klímaváltozás egyre sürgetőbb problémáját semmibe vevő embereket egyenesen az amstetteni rémhez hasonlította egy szabadszájú, de elkötelezett és őszinte anglikán püspök, Gordon Mursell.
Az ötvenkilenc esztendős egyházi vezető élesen fogalmaz ugyan, de igaza van. Felelőtlenül, lelkiismeretlenül cselekszenek mindazok, akik nem törődnek a globális felmelegedés kiváltó okaival és következményeivel, s ezzel közvetlenül vagy közvetve a következő generációk életterét veszélyeztetik.

Az Egyesült Államokban e héten döntenek majd a javaslatról, ami limitálná a gazdasági élet szereplőinek károsanyag-kibocsátását. Az 1700 tagú Union of Concerned Scientists (Aggódó Tudósok Szövetsége) nyílt levélben tette közzé elképzeléseit: 2050-re 80 százalékkal kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátást a 2000-ben mért értékhez képest. A jelenlegi tervezet szerint a 2005-ös szinthez viszonyítva csupán 63 százalékkal kell csökkenteni.
Kár, hogy épp azok az országok igyekeznek megkerülni a nemzetközi klímavédelmi egyezményeket, amelyek leginkább felelősek a légszennyezésért. Ebben a sorban természetesen előkelő helyezést foglal el az Egyesült Államok.

Nincsenek megjegyzések: