2008. június 3., kedd

Szabó István az Európai Filmrendezők Szövetségének új elnöke

Az Európai Filmrendezők Szövetsége (Fédération Européenne des Réalisateurs de l'Audiovisuel) elnökévé választották Szabó Istvánt Dublinban az elmúlt hét végén.

Eddig is tudtuk, hogy Szabót, a Kossuth-díjas művészt, az Európai Filmakadémia tagját nemcsak a hazai filmipar, de a nemzetközi szakma is elismeri. Cannes-ban négy ízben nyert díjat, a berlini filmfesztiválon kétszer; 1982-ben Oscarral jutalmazták a legjobb külföldi film (Mephisto) rendezéséért. A Klaus Mann regénye alapján készült dráma főszereplője Hendrik Höfgen, aki az 1930-as években színészkarrierje érdekében - meggyőződése ellenére - a náci párthoz sodródik.
1996-ban Szabó Pulitzer-díjat kapott.
1999-ben neki ítélték az Európai Filmdíjat az év legjobb forgatókönyvéért (A napfény íze), ezenkívül a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-ra jelölték. A történelmi filmdráma a Sonnenschein család három generációjának sorsát mutatja be.
Szabót 2002-ben a Diamond Bucherer Award for Peace nevű békedíjjal tüntették ki Berlinben. 2004-ben Isztambulban, 2005-ben pedig Moszkvában életműdíjat kapott a most hetvenesztendős rendező.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

gratulálok szabó istvánnak
Szakadj le létszves a promoról, nem lehetsz ilyen őnző, nem igy kel befutatnod a gondolataidat

aranyhaj írta...

Talán inkább az fáradjon el az ÉN blogomról, akinek nem tetszik itt valami.

Olyan befuttatás, ami senkinek sem szúrja a szemét, nem létezik!

Névtelen írta...

A befuttatási módszered senkinek nem tetszik. Ami azt illeti egyenesen utálja az egész online közönség!
Vegyél már vissza magadból de sürgősen!!!

Aranyhaj írta...

A magad nevében beszélj - majd ha egyetlen látogatóm sem lesz, akkor érdemes lesz "egész" online közösséget emlegetni.

Itt nem "online közösség" van, hanem olvasók. Nem ők szórakoztatnak engem, hanem én őket. Az ő számukra csinálom a blogot, és az írás öröméért.

Elmondtad a véleményedet egyszer. Másodszor is. Aztán még x alkalommal. Tőlem telhető türelemmel meghallgattam, válaszoltam is. De ugyanazt tizedszer hallani már unalmas. Nem azért fogadok meg vagy vetek el egy javaslatot, mert sokszor hallom, hanem az alapján, hogy figyelemre méltónak tartom-e vagy sem.