2008. június 20., péntek

Kötelező újrahasznosítás és újrafeldolgozás 2020-ig

Elfogadta az Európai Parlament azt a tervezetet, aminek értelmében 2020-ig a tagállamokban termelődő hulladék bizonyos meghatározott százalékát újra kell hasznosítani, illetve újra feldolgozni. Mégsem örülhetünk maradéktalanul - létezett egy eredeti, szigorúbb javaslat is, amit sajnos elvetettek a képviselők, s egy másik, enyhébb szabályzatot szavaztak meg (nevezetesen a papír-, üveg- és vashulladékok 50 százalékának és a nem veszélyes építkezési hulladékok 70 százalékának újrahasznosítását vagy újra feldolgozását).

Az Európai Unió polgárai évente több mint 1,8 milliárd tonna hulladékot termelnek. Ennek csupán egyharmadát hasznosítják újra.
Kellő ideje volt, hogy felülvizsgálják az 1975-ben hatályba lépett irányelvet, ami korszerűsítésre, módosításra szorult.
A környezetvédő szervezetek még mindig keveslik az elért eredményeket - szakértők szerint ennyi erőfeszítés nem elég ahhoz, hogy befolyásolja a klímaváltozást vagy megakadályozza az erőforrások kimerülését. Nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a hulladékképződés megelőzésére, a hulladékégetés korlátozására - s nem utolsósorban a szemléletformálásra. Fontos (lenne), hogy minél több ember halljon arról (akár iskolai keretek között), hogyan kell környezettudatosan élni.

Nincsenek megjegyzések: