2008. június 17., kedd

Rowling új sikerei

Örömmel hallottam, hogy az angol írónőt, Joanne Rowlingot díszdoktorrá avatták az amerikai Harvard egyetemen.
Jo soha nem felejtette el, hogy a Harry Potter-sorozat példátlan sikere előtt egyedülálló anyaként, szűkös anyagi körülmények között nevelte kislányát. Saját bevallása szerint nem igaz, hogy fűtetlen helyiségben lakott (ezt csak az újságírók találták ki), de nehéz időszak volt ez az életében. A Harvardon tartott előadásán arra biztatta hallgatóságát - akik a neves intézményben szerzett diploma átvétele után minden bizonnyal jómódban élnek majd -, hallassák hangjukat a szegény sorsúak érdekében.
Rowling maga saját alapítványt létesített, s jelentős összegeket költ jótékony célokra.
Legújabb munkájának bevételét a brit PEN írószövetség és egy diszlexiásokat támogató szervezet kapta. A What's Your Story? kezdeményezésre írt, nyolcszáz szóból álló történetét 25 ezer fontért, vagyis csaknem nyolcmillió forintért adták el egy árverésen néhány nappal ezelőtt.
Amondó vagyok, ennél Joanne Rowling többet ér (nála kevésbé tehetséges forgatókönyvírók jobban keresnek), de az eredményei mindenképp figyelemre méltóak, akárcsak a jótékonysága.
Ami a legfontosabb - olyasmit tud alkotni, ami nemcsak szórakoztató, hanem számtalan olvasónak ad útmutatást, és ezt tényleg kevés szerző képes elérni.

Az árverésre bocsátott rövid történet egyébként arról szól, hogy a két legvonzóbb Tekergőt - Jamest, Harry apját, és örök kedvencemet, Sirius Blacket - csaknem letartóztatják; a két fiatalember Sirius híres repülő motorkerékpárján menekül el a helyszínről. (A jelenet Fred és George szökésével vetekszik.)

Nincsenek megjegyzések: