2008. augusztus 2., szombat

Domingo újra Magyarországon

Hatodszor is fellép hazánkban Plácido Domingo. A spanyol tenor ma este a pécsi Expo Center szabadtéri színpadán áll majd a közönség elé a Pannon Filharmonikusokkal és Eugene Kohnnal, aki a New York-i Metropolitan Operaház karmestere.
Előadásukban Verdi, Puccini és Mascagni néhány áriáját hallhatják az érdeklődők.

A spanyol születésű Domingo az egyik legismertebb operaénekes világszerte. Kilenc alkalommal nyert Grammy-díjat.
Tanulmányait a mexikói Nemzeti Zenei Konzervatóriumban végezte. Hihetetlen, de igaz: ezután egy rockegyüttes háttérénekeseként ismerkedett a színpaddal.
Hamarosan a Mexikói Nemzeti Operában énekelt. 1962-ben csatlakozott a Tel Aviv-i Opera társulatához; négy évvel később debütált a New York-i City Operában, majd a Metropolitanben. Szintén szép sikereket ért el a londoni Covent Gardenben, a milánói és a bécsi operában. Eddigi pályafutása során csaknem minden jelentős szerepet megkapott, amire egy tenor vágyhat: játszotta többek között Remendadót (utóbb Don Josét) a Carmenben, Cavaradossit (máskor Spolettát) a Toscában, Turiddut a Parasztbecsületben, Rinucciót a Gianni Schicchiben, Rodolfót a Bohéméletben, Walthert A nürnbergi mesterdalnokokban, Radameszt az Aidában, s a címszerepet a Lohengrin, az Ernani, az Othello, a Hoffman meséi és a Faust c. operákban.
Jelenleg a washingtoni Nemzetközi Opera és a Los Angeles-i Opera igazgatója.
Magyarországon öt ízben állt színpadra; 2005 októberében megkapta a Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.

Nincsenek megjegyzések: