2008. augusztus 1., péntek

Forgács Péter kapta a Freedom of Expression díjat

A magyar filmművész és rendező, Forgács Péter nyerte el a San Franciscó-i Zsidó Filmfesztivál Freedom of Expression díját.
A független filmesként tevékenykedő Forgács három filmjét mutatták be a fesztiválon, s kreativitását, képzelőerejét méltatták.

A művész egyébként nem először kap elismerést San Franciscóban: 2000-ben a Nemzetközi Filmfesztiválon neki ítélték a Golden Gate Award-ot a legjobb történelmi dokumentumfilm rendezéséért.
A nemzetközi filmszakma akkor figyelt fel a magyar rendezőre, amikor Forgács 1990-ben elnyerte a hágai World Wide Video Festival nagydíját. Azóta számos díjjal jutalmazták többek között Marseille, Strasbourg, Berlin, Genf, London és New York filmszemléin; a német fővárosban az Európai Díjat nyerte el, míg az elmúlt évben Hollandiában Erasmus-díjat kapott.
Legismertebb munkája a Privát Magyarország c. sorozat, aminek alapjául a harmincas és negyvenes években házi használatra készült amatőr felvételek szolgáltak. Videóinstallációi megtekinthetők a legnevesebb európai múzeumokban.

Nincsenek megjegyzések: