2008. augusztus 12., kedd

Drogfogyasztók - bűnösök vagy betegek?

Az egész országot megrázta a tragikus hír: az elmúlt napokban több fiatal vesztette életét kábítószer-túladagolás miatt. Felmerült az örök kérdés: hogyan lehetne, kellene elejét venni a hasonló eseteknek?
A kormány saját szakértői tanácsadó testületének javaslatait figyelembe véve fog intézkedni, közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.
Az MDF az országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottságának összehívását sürgeti.
Az SZDSZ ifjúsági tagozata, az Új Generáció már kifejtette álláspontját: a drogkereskedőket kellene büntetni, nem pedig az áldozataikat.
Konzervatív körökben felháborodást keltett az egyébként ésszerű javaslat. Pedig a függőséget leküzdeni nem tudó, tönkrement egészségű kábítószer-"élvezők" valóban inkább orvosi segítségre, semmint rendőri felügyeletre szorulnak. Nehezíti a helyzetet, hogy maguk a drogfogyasztók - míg a szervezetük nem jelzi: nagy a baj - kevéssé törődnek azzal, hogy gyógykezelésre van szükségük; ráadásul ma hazánkban a kábítószer-használat bűncselekménynek számít (ezek után próbáljanak csak segítségért folyamodni...). S akkor még nem említettük a "drogosokat" övező előítéleteket.
Külföldön már bevett gyakorlat a "belövő szobák" alkalmazása. Idehaza - míg a drogfogyasztás is büntetést von maga után - egyelőre esély sincs ilyesmire.
Abban azonban egyetértenek a politikusok, hogy fontos a megelőzés, a különféle felvilágosító programok.

Nincsenek megjegyzések: