2007. október 24., szerda

2007. október 23.




Látványos rendbontás nélkül telt el október huszonharmadika.

A délelőtti állami ünnepségeket füttyszó és skandálás tarkította (bár a tüntetőket kordon tartotta távol, hallani lehetett a közbekiabálást).
Kóka János a 301-es parcellánál tartott megemlékezésen kijelentette, az SZDSZ-nek már tavaly fel kellett volna lépnie a zavargások és a rendőri erőszak ellen.

A Fidesz délután háromkor gyűlést tartott az Astoriánál; beszédet mondott Orbán Viktor, Wittner Mária, Tőkés László és Tarlós István. Néhány órával később a több tízezer fős tömeg (legalább félszázezren voltak, más becslések szerint több százezren) a Terror Házához vonult, s ott gyertyákkal emlékezett a forradalom áldozataira. A rendezvény békésen zajlott, több száz aktivista ügyelt a rendre.

Este nyolc körül a rendőrök könnygázzal oszlatták fel a Parlament közelében összegyűlt néhány tucat fős tömeget.

A zavargások során ötvenhárom embert állítottak elő - mára hazaengedtek mindenkit, mivel kiderült, nem követtek el vétséget. Tizenhárom eljárás indult garázdaság, tiltott fegyverek birtoklása és rendőri intézkedésnek ellenszegülés vádjával. Az egyik ismert tüntetőt, az őrizetbe vett Toroczkai Lászlót egy vidéki fogdába szállították.

Nincsenek megjegyzések: