2007. október 19., péntek

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban... új SW sorozat

Nagy kedvencem a Csillagok Háborúja; igaz, nem tudott annyira lekötni, mint a hagyományos fantasy történetek. Igazából akkor szerettem meg, amikor fordítani kezdtem a Sithek bosszúja regényváltozatát. (A nevemet persze kihagyták a fordításból. Így jár, aki balek. De a könyv attól még jó lett. Nemcsak azért, mert mindent megtettem a magyar szövegért - valóban érdekes volt a történet.)

Az első trilógia részeit 1977-ben, 1980-ban és 1983-ban láthatta először a közönség; majd 1999-ben, 2002-ben és 2005-ben filmre vitték a történet előzményét, három új részben. A filmek rekordokat döntöttek, milliók voltak kíváncsiak a csillagközi mesére, ami 4,3 milliárd dollár bevételt hozott; emellett világhírt szerzett Harrison Fordnak és még inkább George Lucasnak. A hat epizód összesen tíz Oscart nyert; érdekes, hogy '77-ben, amikor még szokatlannak számítottak a különleges effektek, az első film hét díjat kapott, míg az új trilógia részei közül egynek sem ítéltek Oscart a kritikusok.

A közönségsiker azonban töretlen. Számos rajongó várja a történet további, tv-re alkalmazott epizódjait, amik - az eddigi hírek alapján - a két trilógia között eltelt időt mutatják be. Bizonnyal sokan fogják sajnálni, hogy ezúttal a főhősök nem bukkannak fel; a cselekmény a mellékszereplők és eddig ismeretlen karakterek (pl. a hősök rokonai) sorsát taglalja.

George Lucas rendező azt nyilatkozta, már elkezdtek dolgozni a forgatókönyvön; az első részeket 2009-ben láthatjuk majd. A sorozatot eredetileg huszonhat, utóbb tizenhárom (egyes források szerint száz) részesre tervezték, s amerikai mércével mérve szokatlanul alacsony költségvetéssel kívánnak dolgozni. Egy-egy epizód állítólag egy órás, netán negyvenöt perces lesz.

Emellett a mostanában oly divatos animációs film is készül a Csillagok háborújáról, ez már a következő évben látható lesz.

Kíváncsian várjuk.

Akiket érdekel: október 28-án, vasárnap 15-től 19 óráig Star Wars Klub találkozó lesz a PeCsában.

Egyébként eszembe jutott egy vicc a Csillagok Háborújáról.

- Yoda mester, te hogyan lettél Jedi lovag?

- Hát... úgy kezdődött, hogy kirúgtak a bábszínházból...

Nincsenek megjegyzések: