2007. október 18., csütörtök

Tolkien megunhatatlan - új adaptáció készül

Ismét megfilmesítik Tolkien egyik művét, a rajongók nagy örömére. A Gyűrűk Ura-trilógia egy-egy része 2001-ben, 2002-ben és 2003-ban készült Peter Jackson rendezésében; nagy közönségsiker lett, összesen tizenhét Oscar-díjat és rekordbevételt hozott az alkotóknak.
Ezúttal egy hasonló témájú Tolkien-fantasyt visznek filmre: A hobbit című regényt, ami a trilógia előzményét mutatja be, s találkozhatunk benne a Gyűrűk Urából már ismert szereplőkkel is.
Időközben a rendező összekülönbözött a filmstúdió vezetőivel (az ok pedig mi más is lehetne, mint a pénz); felmerült az ötlet, hogy más kerül a helyére. Sam Raiminek szánták a feladatot, aki azonban nem vállalta, indoklása szerint az elődje iránti tiszteletből. A stúdió visszakozott, Peter Jackson marad - mi, rajongók pedig türelmetlenül várjuk az új filmet.
Megjegyzem, érdemes elolvasni is a trilógiát. J. R. R. Tolkient a fantasy műfaj alapítójaként s egyik legjobbjaként tartják számon. Méltán. Legismertebb művét - a Gyűrűk Ura három kötetét - világszerte milliók olvasták; máig rengeteg könyv, cikk, rajongói klub és internetes portál foglalkozik a Tolkien alkotta világgal.
A trilógia történetének helyszíne, Középfölde a legapróbb részletekig kidolgozott, szemléletes - Tolkien műfajt teremtett a Gyűrűk Urával, a klasszikus fantasyt. Efféle gondosan elképzelt világokban játszódnak a későbbi fantasy regények és szerepjátékok. Maga a cselekmény: jó és gonosz küzdelme; meseszerű, mégis hiteles történetben. A főhősök vég nélküli vándorlását izgalmas epizódok, megrázó harcjelenetek tarkítják. A szerző egyszerű, de annál hatásosabb eszközökkel éri el, hogy az olvasót magával ragadja a humoros, felemelő vagy épp megható történet. A szereplők pedig - ahogy az már lenni szokott a nagyszabású műveknél - óhatatlanul az ember szívéhez nőnek.
A fordítás Göncz Árpád munkáját dicséri, aki remekelt a hibátlanul visszaadott hangulattal, a szép nyelvezettel.
Ha a Gyűrűk Ura nem önmagáért beszélne, még elfogult is lehetnék. Nagy rajongója vagyok a fantasy műfajnak, erre később még bővebben is kitérek.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

hmm, nem is tudtam, hogy PJ megint képben van, köszi az infót :)
raimi meg rulez, mint régen

Névtelen írta...

ja, igen, kicsit off, de hátha viszonozhatom az infót ezzel ;)

ha már fantasy könyvekről van szó, végre van dvd-premier dátuma a Dragonlance rajzfilmnek is, január 15.