2007. október 21., vasárnap

Dumbledore, a botrányhős

Tény, hogy J. K. Rowling a Harry Potter-sorozat 1,12 milliárd dolláros bevételével a világ legsikeresebb írónője. Könyveit rekordsebességgel kapkodjék szét, és az azok alapján készült filmekre is egyre többen kíváncsiak.
Aki eddig még nem hallott a sorozatról, most majd fog: az írónő egy New York-i sajtótájékoztatón azt állította, egyik főhőse (Dumbledore, a roxforti igazgató) a saját neméhez vonzódik.
Noha Rowling nyilván kihúzta a gyufát egyes konzervatív körökben, úgy vélem, kár megbotránkozni. Engem - mint lelkes rajongót - legfeljebb csak az lepett meg, hogy eddig nem így képzeltem az igazgató karakterét, és picit még szokatlan a gondolat. (Kicsit úgy érzem magam, mint amikor egy másik HP-szereplőről, a kviddicsjátékos Angelina Johnsonról csak a sokadik felbukkanása után derült ki, hogy fekete bőrű. Azelőtt olyannak képzeltem, mint Angelina Jolie-t.) Ha már kötözködni kell, sokkal inkább zavar az, hogy másféle sorsot szánnék egy-egy szereplőnek (pl. Fred Weasleynek vagy Sirius Blacknek), mint a szerző. Egyébként is, hogy lehet, hogy épp az arrogáns és jóképű Siriusnak - aki a legférfiasabb szereplő a sorozatban - nem volt valami szerelme...

Rowling számos rajongót szerzett fordulatos stílusával, egyéni humorával és az életszerű, rokonszenves szereplőkkel. Olyanok is örömmel olvasták a regényeit, akik bevallottan nem könyvbarátok. Sok-sok gyerekkel kedveltette meg az olvasást, és ezt mindenképp meg kell említeni az érdemei között.
Dumbledore a sorozat egyik legkedveltebb figurája.

Nincsenek megjegyzések: