2007. október 27., szombat

A Főnix Rendje már PC-n is, magyarul


A sorozat ötödik részéből (Harry Potter és a Főnix Rendje) a film júliusi megjelenésével csaknem egy időben kiadott számítógépes játék már letölthető az origo.hu Szoftverbázisában. Alkalmazható PC-n kívül Wii, DS, PS2,PS3. PSP és X360 platformra (a lokalizáció csupán PS2-re és X360-ra).


A játék talán a legjobban sikerült az eddigi öt közül. Szép a grafikája; emellett magyar szinkron(!) is készült hozzá, a filmekből ismert színészek hangjával. A történet követi az eredeti cselekményt, bár itt-ott hiányos. A kezelőfelület kicsit nehézkes; van ellenben sok izgalmas varázslat, a játék készítői felvonultatják szinte az összest, amikről a könyvekben olvashattunk: rontásokat, tárgyakra alkalmazott varázslatokat és védekező bűbájokat. Viszontlátjuk a kastély helyszíneit: a Griffendél klubhelyiségét, a bagolyházat és Hagrid kunyhóját. Az eligazodásban a Fred és George-féle Tekergők Térképe segít majd.

A filmekről annyit, hogy szokatlanul jól visszaadták a regények hangulatát, bár a szereplőkkel nem voltam teljesen megelégedve. Igaz, ez nem a színészek hibája - valamennyien kifogástalanul teljesítettek -, csupán annyi volt a "vétkük", hogy másmilyennek képzeltem az általuk megformált figurákat. Például egyik kedvenc karakteremet, McGalagony (eredetileg McGonagall) professzort valamivel fiatalabbnak, energikusabbnak és kevésbé savanyúnak véltem; és ifjabbnak, vigyorgósabbnak hittem Hagridot is. Siriust (Gary Oldmant) látva pedig egyenesen sírhatnékom van - Jean Claude Van Damme-nak, a harcművész David Bradleynek vagy Matt LeBlancnak kellett volna kapnia a szerepet, vagy legalább valami hasonló karakterű színésznek. A képzeletemben más külsőt viselt csaknem az összes szereplő, mint a filmekben. A főszereplőt vagányabbnak gondoltam (viszont el kell ismerni, kellemes meglepetést okozott Rupert Grint vagy Tom Felton).


A könyv hetedik, befejező része - Harry Potter és a Halálos Ereklyék - a következő év februárjában jelenik meg magyarul az Animus Kiadó gondozásában.

Nincsenek megjegyzések: