2007. október 22., hétfő

Magyar Gárda - kell félni tőlük?


Ötszáznál több tag csatlakozott tegnap a Hősök Terén a két hónappal ezelőtt alakult Magyar Gárdához.

Egyes politikusaink fasisztaveszélytől tartanak; a Gárda tagjai azonban egyelőre nem követtek el rendbontást. Mindaddig nincs is gond velük, míg valóban a kultúra- és hagyományőrzésre, a nemzeti összetartozás érzésének erősítésére, a tagok fizikai és szellemi képzésére szorítkoznak. Ezek magukban véve dicséretes célok. Ha ehhez tartják magukat, nem adnak okot panaszra.

Mindenesetre a pár száz tagot számláló szervezet eddigi tevékenységénél aggasztóbb az, amikor az átlag magyar polgár intoleránsan gondolkodik; faji, nemi vagy vallási alapon kialakult előítéleteket hangoztat - és el kell ismerni, ez itt-ott előfordul manapság. Kevésbé látványos, mint csatlakozni egy félkatonai szervezethez, de meggyőződésem, hogy károsabb.

A politikáról csak annyit fűznék hozzá, hogy addig, míg egy országban nagyjából egyensúlyban vannak a jobb- és baloldal erői, nem kell tartani bármelyik szélsőség - fasiszták vagy anarchisták - előretörésétől. Minél többféle - szabadelvű; mérsékelt konzervatív; szocialista - párt kap tért, annál valószínűbb, hogy mindenféle népréteg érdekeit fogják képviselni a Parlamentben.

Nincsenek megjegyzések: