2007. október 31., szerda

Samain - Mindenszentek

Kevesen tudják, hogy Mindenszentek ünnepének több ezer éves hagyománya van. Eredete nem csupán a Halloween álarcos, házról házra járó, vidám szokásánál, de a keresztény Mindenszenteknél is jóval régebbi. Több ezer év óta létezik.
Mindez nem meglepő, hisz Mindenszentek valójában pogány ünnep.

A pogány (természetimádó, többistenhitű) vallások első nyomai az őskorból maradtak ránk; később az ókori Egyiptomban, a folyammenti kultúrákban, Káldeában élt tovább a hagyomány.
A pogány hit különb-különb változatokban a világ minden táján elterjedt - a Húsvét-szigeteken és Hawaiin épp úgy, mint Ázsiában vagy Észak- és Dél-Amerikában (maja, azték, tolték indián kultúrák). Európában a skandináv, a germán és a kelta vallások mítoszai a legismertebbek.
A középkorban a kereszténység térhódításával nemkívánatossá vált a pogány vallások gyakorlása (a magyar sámánisztikus kultúrát gondosan kiirtották - felbecsülhetetlen tudás és érték veszett oda). Ezekben az évszázadokban a Rózsakeresztes Rend, utóbb a Templomosok rendje, majd az Arany Hajnal képviselte az ezoterikus-pogány hit eszméit - igaz, jobbára csak titokban tehette.

Mindenszentek - eredeti nevén Samain - három másik kelta ünneppel (Imbolc, Beltane, Lugnasad) együtt a világ egyik legősibb ünnepe; ezek alkalmával az évszakok változásaira emlékeznek az emberek sok-sok évszázad óta.
Samain - más néven lámpások ünnepe vagy almák ünnepe - a kelták hite szerint az év végét és az új esztendő kezdetét jelöli; ilyenkor megáll az idő, Samain estéje sem az egyik, sem a másik évhez nem tartozik. Ezenkívül ez a nap jelöli a pogány Isten távozását, aki majd csupán Yule ünnepén (a téli napforduló alkalmával, december 21-e körül) születik újjá az Istennő fiaként.
Egyes vidékeken jósoltak ezen a napon, vagy a szellemvilág ártó lényeit próbálták elriasztani. Emellett Samain a számadás ideje is: az idő kereke ismét fordult egyet, az emberek visszagondoltak az elmúlt év eseményeire, s békén elengedték emlékeiket, hogy ezentúl előre nézhessenek.
Samain hagyományos étele az alma: ez a gyümölcs ugyanis a termékenység, szépség szimbóluma, Aphroditéhez vagy Vénuszhoz tartozik.
Egyéb hagyományos ennivaló: kukorica, mogyoró, dió, gyömbéres mézeskalács.

Nincsenek megjegyzések: