2008. június 11., szerda

Megvédik a tikfát az indonéz falu lakói

A Jáva szigetének keleti részén fekvő Tuban falu lakói állandó őrséget szerveztek egy ősöreg fa mellé, amit a polgármester ki akart vágatni.
Az indonéz falu lakosai - akiket oly szoros kötelék fűz a természethez, amilyenről a modern nyugati kultúrában felnőtt embernek csak sejtései lehetnek - vallási és lelkiismereti okból nem nyugodtak bele, hogy a polgármester haszonszerzés érdekében kivágatná az ősi tikfát, amit a helyi legenda szerint még a falu alapítója ültetett.

Indonéziában (is) komoly gondot jelent az erdőirtás, ami miatt egyre fogynak az erdők. De említhetnénk negatív példaként Brazíliát is, ahol a különleges állat- és növényfajokban gazdag esőerdőket nem csupán a globális felmelegedés fenyegeti, de az illegális fakitermelés is: ez év áprilisában minden eddiginél nagyobb területet taroltak le a favágók (1132 négyzetkilométernyi részen irtották ki a fákat). Szakértők szerint csak az Amazonas-medencében tíz másodpercenként tűnik el a föld színéről egy focipálya nagyságú erdőterület.
Talán véletlen egybeesés (?), hogy áprilisban a legtöbb erdőirtásra épp abban az államban került sor, aminek kormányzója - bizonyos szójaföldek miatt - többször összetűzésbe került a kormánnyal, amikor az az erdők védelmére hozott intézkedéseket akarta foganatosítani.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Indonéziában (is) komoly gondot jelent az erdőirtás, ami miatt egyre fogynak az erdők."
Úgy érted, komoly gondot jelent a fák kivágása, ami miatt ki lesznek vágva a fák?

aranyhaj írta...

Nem. Úgy értem, hogy az erdőirtás miatt egyre csökken az erdők területe, a fakitermelés miatt egyre több erdő tűnik el a Föld színéről, méghozzá úgy, hogy nem ültetnek helyette új fákat (amikből úgyis csak évtizedek múlva lesz erdő).

Örülök, hogy megértetted a cikk lényegét és üzenetét...