2008. április 9., szerda

100 éve született Victor Vasarely

Pontosan 100 évvel ezelőtt, 1908. április 9-én született meg Pécsett Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző), a magyar származású francia festő, az op-art - optikai művészet - úttörője.




Vasarely a budapesti egyetem esti tagozatát látogatta mint orvostanhallgató, később Párizsba költözött, ahol reklámgrafikusként dolgozott. 1944-ben kezdett festeni.
Stílusa leginkább a szürrealizmust és a konstruktivizmust idézi; s optikai illúziókat ábrázoló, fekete-fehér, vagy épp élénk színekkel festett képeivel sikerült újszerűt, szokatlant alkotnia.
Életműve több korszakra különíthető: Denfer-, Belle Isle-, Vonal-, Fekete-fehér-, Pompidou- és Kristály-korszak.
1961-ben nagy sikert aratott Vasarely és az író-képzőművész Kassák Lajos közös kiállítása; ugyanebben az évben adták ki a Kassák/Vasarely albumot. 1976-ban nyílt meg mind a pécsi Vasarely Múzeum, mind a festőművész saját alapítványi múzeuma Aix-en-Provence-ben.
A festőművész 1964-ben Guggenheim-díjat nyert, 1970-ben a francia Becsületrend lovagja lett.

Vasarely számos alkotását Magyarországnak ajándékozta.
Állandó kiállításai megtekinthetők Pécsett, szülőházában; ezenkívül a New York-i Modern Művészetek Múzeumában, a londoni Tate Galériában, ezenkívül Amszterdamban, Helsinkiben, Sao Paolóban, Brüsszelben, Buenos Airesben és Reykjavikban.






Nincsenek megjegyzések: