2008. április 21., hétfő

Minden eddiginél nagyobb tömeg: Critical Mass

Elégedettek lehetnek a budapesti Critical Mass szervezői: vasárnap mintegy nyolcvanezren vettek részt a kerékpározást népszerűsítő biciklis demonstráción. A kerékpárosok a Deák térről indultak a városligeti Királydomb felé; az Andrássy úton áthaladva a Kodály köröndön megnyitották a Kiszállni c. fotókiállítást (a kerékpározás témakörével foglalkozó, kortárs művészek fényképeit bemutató tárlatot május 11-éig láthatják az érdeklődők).

A BKV sztrájkjának köszönhetően már pénteken - akárcsak Berlinben vagy Koppenhágában egy átlag hétköznapon - elözönlötték a várost a kerékpárosok; a vasárnapi rendezvény pedig minden korábbinál több érdeklődőt vonzott.
A 2004 óta létező, évente kétszer megtartott budapesti Critical Mass a világ legnagyobb biciklis rendezvényévé nőtte ki magát. (Hamarosan Critical Mass pólókat is beszerezhetnek az érdeklődők; a ruhadarabok árát a Magyar Kerékpárosklub - a rendezvény szervezője - kapja majd.)
Egyre többen veszik igénybe a közlekedésnek ezt a környezetkímélő módját: a közlekedők mintegy tíz százaléka jár biciklin; egy év alatt kétszeresére nőtt a kerékpárosok száma.
A Critical Mass szervezői szerint négyszáz kilométeres alaphálózat kiépítésére lenne szükség Budapesten.
A kormány egyébként tizenkét milliárd forintot szán arra, hogy országszerte új biciklisávok épüljenek.

A rendezvény üzenete: aki teheti, üljön kerékpárra autó helyett.
Egyébként ma kellemesen meleg az idő, ragyog a nap...

Nincsenek megjegyzések: