2008. április 5., szombat

Kuncze szerint nem az SZDSZ akarta a napidíjat

Kuncze Gábor, az SZDSZ egykori pártelnöke azt állítja, nem a liberálisok, hanem a szocialisták javasolták a kórházi napidíj bevezetését 2006-ban.
Az akkori kormányülések jegyzőkönyveiben szerepel a neve azon politikusoknak, akik a napidíjat előterjesztették (köztük van Draskovics Tibor és Kökény Mihály is). A betegek az eredeti elképzelések szerint 300 forint helyett nyolcszázat fizettek volna minden egyes kórházban töltött napért.
Az ágyszámleépítésről szóló kórházi törvény végrehajtási idejét épp a miniszterelnök döntése miatt kurtították le három hónapra; az SZDSZ-es Molnár Lajos kilenc hónapot javasolt.
Bár a tandíj ötlete eredetileg a liberális Magyar Bálinttól származott, Kuncze Gábor közölte, a jelenlegi változathoz Hiller István és a szocialisták ragaszkodtak.

Mindeddig sokaknak az volt a véleménye, hogy az MSZP a szabad demokraták reformjai miatt helyezkedett szembe a társadalom akaratával; az emberek felháborítónak találták, hogy a jelenleg igen alacsony támogatottságú liberális párt hozhatja meg a legjelentősebb döntéseket a nagyobbik kormánypárt akarata ellenére.
Most már kérdéses, valóban így történt-e.

A dolog már azért is kellemetlen, mert a március 9-i népszavazás következményeként a miniszterelnök menesztette a szabad demokrata egészségügyi minisztert, ami miatt a liberális képviselők április 30-áig elhagyják a kormánykoalíciót. Az SZDSZ országos tanácsa ma dönt majd az e hónap végére tervezett rendkívüli küldöttgyűlés összehívásáról.

Nincsenek megjegyzések: