2008. április 8., kedd

Nemzetközi romanap - április 8.

37 évvel ezelőtt, 1971. április nyolcadikán tartották meg Londonban az első Roma Világkongresszust, ahol elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját és himnuszát. 1990-ben Varsóban az International Romani Union kongresszus nemzetközi romanappá nyilvánította április nyolcadikát; az Európai Parlament 2005-ben mondta ki, hogy április 8-a a roma kultúra napja.

A világon mintegy 13-15 millió roma él, a legtöbben Közép-Kelet-Európában (Romániában körülbelül kétmillióan). A hazai roma lakosság száma 450-650 ezerre tehető, de ennél kevesebben vallják magukat romának.

A roma szó "embereket" jelent roma nyelven - maguk a romák előnyben részesítik a kifejezést a "cigány" szóval szemben (ami a görög atsziganosz, azaz kitaszított, számkivetett szóból származik). A népcsoport angol és spanyol elnevezése (gypsy és gitano) a latin aegyptianus (egyiptomi) szóból ered.


A zászló az életkerékkel (csakra) a vándorlást, a szabad életet szimbolizálja


Bár az elmúlt századokban úgy tartották, a romák Egyiptomból származnak (még Jókai írásaiban is találhatunk utalásokat, ahol a nagy mesélő "Fáraó-ivadékként" említi a cigány nemzetet), mostanra a néprajzkutatók, történészek és nyelvészek arra a következtetésre jutottak, hogy a népcsoport az észak-indiai népekkel rokon; őshazájuk India északnyugati része.
Ezt a feltevést igazolja a roma nyelv is, amely az indoeurópai nyelvcsalád tagja; az ind nyelvek közé tartozik. A nyelv (a népcsoport vándorlásának emlékét őrizve) tartalmaz perzsa, görög és örmény eredetű szavakat is.
Többféle roma etnikai csoport létezik; a romák nem tartják magukat egységes etnikumnak.
A roma kultúra színes és gazdag - gondoljunk csak a népmesékre, vagy épp a zenére, táncra.

Ma az Országos Cigány Önkormányzat foglalkoztatási konferencián emlékezik meg a roma kultúra napjáról budapesti székházában.
Mohácsi Viktória, az Európa Parlament képviselője romanapot rendez a brüsszeli Magyar Intézetben.
Demszky Gábor levélben üdvözölte a fővárosi romákat a romanap alkalmából. Budapest főpolgármestere az Európai Alapvető Jogok Ügynökségének igazgatóját idézte: semmi sem igazságtalanabb, mint egyenlő bánásmódot biztosítani a nem egyenlők számára - ezzel arra utalt, hogy az egyenlő bánásmód önmagában kevés, felzárkóztatásra is szükség van.

"Zöld az erdő, zöld a hegy is,
A szerencse jön is, megy is,
Gondok kése húsunkba vág,
Képmutató lett a világ"

(Részlet a beás himnuszból)

"Mentem, mentem hosszú utakkal,
Találkoztam boldog cigányokkal.
Hej, cigányok, honnan jöttök,
Mely országból, milyen utakról?
Hej, cigányok, hej, testvérek..."

(Részlet az Opre romából, a nemzetközi cigány himnuszból)

Nincsenek megjegyzések: