2008. április 22., kedd

Kóka távozhat a tisztújításkor?

Noha a liberális politikusok többsége egyetért azzal, hogy az SZDSZ ne maradjon a koalícióban (az április 27-i küldöttgyűlésen minden bizonnyal a kilépés mellett döntenek majd), a pártelnököt kevesen támogatják.
Konrád György (író, a szabad demokrata párt egyik alapítója) javasolta először, hogy ismét Kuncze Gábor kerüljön az SZDSZ élére. Szerinte a liberális szavazók megfelelő vezetőnek tartják Kunczét - ellentétben utódjával, akit felelőssé tesznek a támogatottság csökkenéséért, a párton belüli ellentétekért.
Magyar Bálint egy internetes portálon aláírásokat gyűjt azért, hogy Kuncze visszatérjen. Már azok a szabad demokrata politikusok is visszavárják az egykori elnököt, akik egy évvel ezelőtt még a jelenlegiben bíztak.
Kóka János azt nyilatkozta, amennyiben Kuncze indul a tisztújításon, visszalép a javára; ő maga pedig frakcióvezetőként dolgozna tovább.
Szinte valamennyi érintett állást foglalt - csupán a volt pártelnök véleményét nem ismerjük, aki visszavonult a politikai élettől, s korábban azt nyilatkozta, nem fog ismét vezető szerepet vállalni.
A tisztújításra június 7-én kerül majd sor.
A jelöltek között van Szent-Iványi István is, míg sokan Fodor Gábort tartják esélyesnek. A múlt évi választáson Kóka alig szerzett több szavazatot, mint a környezetvédelmi miniszter; az akkori tisztújítás érvénytelennek bizonyult, ezért van szükség a megismétlésére.

Nincsenek megjegyzések: