2008. április 7., hétfő

Sztrájkol a BKV és a VDSZSZ is

Sztrájkba léptek a BKV munkatársai: ma késő délutánig a villamosok, buszok, trolik és metrók nem közlekednek menetrend szerint - déli tizenhárom óráig pedig egyáltalán nem szállítanak utasokat a tömegközlekedési eszközök.
A munkabeszüntetés célja az, hogy megmaradjanak azok a járatok, amiket a főváros vezetése eltörölni vagy ritkítani szándékozott. A szakszervezetek szerint az ily módon megtakarított pénz egyébként sem oldaná meg a közlekedési vállalat anyagi gondjait.

Hogy teljes legyen a zűrzavar, ma éjféltől a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete is sztrájkolt.
Gaskó István szerint csupán véletlen egybeesésről van szó. A szakszervezet elnöke azt állítja, a vasutas társadalom politikai büntetés alatt áll, mivel felemelte szavát az egészségügyi törvény ellen.
A szakszervezet a felajánlottnál magasabb bérfejlesztést és minden vasúti dolgozónak nettó 250 ezer forintot követel a MÁV Cargo privatizációs bevételéből.
A VDSZSZ délelőtt tíz órától felfüggesztette a sztrájkot, mivel a ma reggel tartott egyeztetésen a MÁV és a szakszervezet nem jutott megállapodásra, így a további munkabeszüntetés értelmét vesztette (főleg ha tekintetbe vesszük, hogy ezúttal a vasutasok zöme nem lépett sztrájkba).
Néhol - pl. Szeged és Budapest, illetve Hatvan és Salgótarján között - már közlekednek a járatok, de a forgalmi rend csak holnap reggelre áll helyre. Az utasok még mindig számíthatnak kisebb-nagyobb késésekre, fennakadásokra.
A tárgyalás a MÁV és a VDSZSZ között pénteken folytatódik majd.

A munkabeszüntetés leginkább a budapesti diákoknak kedvezett: hét iskolában ma nem lesz tanítás a BKV sztrájkja miatt.

Nincsenek megjegyzések: