2008. április 25., péntek

A könyv és a szerzői jogok napja - április 23.

1995-ben az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezete) a könyv és a szerzői jogok világnapjává nyilvánította április 23-át.
A szerzői jog kizárólagos tulajdonjogot jelent, ami egy meghatározott időtartamra szól, s az alkotó számára lehetővé teszi, hogy terjeszthesse vagy másolhassa saját művét, másokat erre felhatalmazzon; illetve azt, hogy korlátozhassa, ha mások tennének ilyesmit; tehát védi az alkotást a nem megfelelő felhasználástól.
A hazai szerzők érdekeit az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület védi.

Manapság - az "ügyes emberek" korában - különösen nagy szükség van (volna) a szerzői jog védelmére. Amondó vagyok, szigorúbban kell fellépni azok ellen, akik ezt a jogot megsértik.
Sajnos a magyar és nemzetközi jogrendszer tele van szomorú hiányosságokkal; nem nehéz megtalálni a kiskapukat azoknak, akik nem saját kútfőből, hanem másoktól "szerzett" ötletekből szeretnének haszonra, elismerésre szert tenni.

Nagy baj, hogy egy percig is kérdéses lehet, hogy Joanne Rowlingnak van-e joga megtiltani, hogy bárki felhasználhassa az általa kitalált szereplőket, helyszíneket.
Ugyancsak nagy baj, hogy a legsikeresebb magyar fantasy sorozat kis híján ebek harmincadjára jutott egy évek óta elhúzódó pereskedés miatt, mert mindig vannak, akiknek kényelmesebb a (mások munkája által) már sikerre vitt ötletekből pénzt szipolyozni, mintsem saját, új gondolatokkal előállni.
Sajnos a legtöbb laikus nem is érti, mekkora baj ez. Akadnak, akik magát az eredeti ötlet tulajdonosát tartják a bűnbaknak, s a tolvajt veszik védelmükbe.
Sajnos kevésbé nagylelkű az olvasóközönség, ha elismert, tehetséges és eredeti szerzőket kell becsmérlő jelzőkkel illetni, amik között gyakran előfordul - alaptalanul - a plagizátor szó is; megesik, hogy színvonalas művek alkotója hamarabb megkapja ezt a címkét, mint az, aki valóban elkövette a bűntettet.

Hosszan sorolhatnám, mekkora kárt okoznak azok, akik ha nem is rosszindulatból, de legalábbis felelőtlen, etikátlan módon engedély nélkül használják fel mások történeteit, szereplőit. (Kérdem én - ha ők valóban olyan "jók", mint amilyennek magukat tartják, miért van szükség mások ötleteire? Saját nincs? Alkossanak saját fantasy világot, ami érdekli a közönséget. Másét ellopni nem nagy teljesítmény.)

Saját példával is előhozakodhatnék, de nem szívesen emlegetném az esetet. Annyira negatív véleménnyel vagyok a vétkesekről, hogy nem veszem a számra még azt sem, amit tettek.

Nincsenek megjegyzések: