2008. április 4., péntek

Újabb botrány a Fábry-showban Tereskova dalszövegei miatt

A Lendvai Ildikóról szóló emlékezetes vicc után ismét cenzúrázták Fábry Sándor műsorát - pedig a humorista ezúttal nem is politizált.
A nézők most azon háborodtak fel, hogy a show-ban fellépő Tereskova előadta saját dalszövegeit, amik egyértelmű szexuális utalásokat tartalmaztak. A festőművész-énekesnő nem riadt vissza a legobszcénebb kifejezésektől sem, s a közönség tagjai közül többen menekülőre fogták.

A hölgy ezzel el is érte a célját - az eset kiváltotta a média figyelmét, az emberek kíváncsiak lettek az izgalmas személyiségű és valóban tehetséges Tereskovára, aki pontosan tudja, épp erre van szüksége ahhoz, hogy ne jusson sok, érdemtelenül mellőzött művésztársa sorsára.
Eddig is közismerten merésznek bizonyult, ha arról volt szó, hogy magára irányítsa az érdeklődést. Néhány éve Geszti Péter Magyarország c. számának átdolgozásával adott okot felháborodásra (a dal átírt szövege nem hízelgő, azonban hiteles); máskor a Lövölde téri óriásplakáton fehérneműben szerepelt, Kortárs festőművész vagyok felirattal (utalva a mai reklámokra); egy fotósorozat egyes képein fedetlen keblekkel láthattuk, számítógéppel átdolgozott, hatféle mellváltozattal, amivel rámutatott, saját magunk külső vagy belső átalakításával épp az egyéniségünket veszítjük el. Ő csak tudja - mindig is bátran merte vállalni önmagát.
Polgárpukkasztó tettei sosem öncélúak voltak; valamennyi egy-egy fontos, érdekes - és főként igaz - mondanivaló kifejezését szolgálta. Ha valaki mindebből csupán a pikáns részleteket értette meg, az nem feltétlenül Tereskova hibája.

Nem vagyok a trágárkodás feltétlen híve, saját írásaimban rendszerint kerülöm a durva szavakat. Ha azonban egy művész így teszi érthetőbbé a mondanivalóját, azt nem szoktam kifogásolni.
Petőfi Sándor is használt néha durva szavakat (Mit nem beszél az a német... c. versében pl. "anyázott"); s akkor még nem is szóltam József Attila szabad asszociációiról.

Amondó vagyok, kár volt kivágni a műsorból a pikánsabb részeket. A szólásszabadság korában élünk - szerencsére. Aki trágárkodni akar, tegye; akit ez szórakoztat, nézze; akinek nem tetszik, nem kötelező figyelemmel kísérnie. Fábry Sándor műsora eddig sem a finomkodásról volt híres (Lendvai Ildikó mesélhetne erről).
Egyébként is tévedés azt hinni, hogy az ORTT segítségével minden károsnak ítélt hatást kiszűrhetünk a gyerekek életéből. A kicsik a hétköznapokban is bármikor hallhatnak a Tereskova dalszövegeihez fogható gorombaságokat - esetleg épp a szüleiktől, akik felháborodtak a művésznő viselkedésén.

A televízióban ugyan nem mutatták be a teljes műsort, de akit érdekel, megtalálhatja a vágatlan változatot a YouTube videomegosztó portálon.

Nincsenek megjegyzések: