2008. május 9., péntek

82 éve született David Attenborough

82 esztendővel ezelőtt, 1926. május 8-án született Londonban Sir David Attenborough brit természettudós.
Már gyermekkorában köveket, leleteket gyűjtött. Örökbefogadott nővére egy őskövületeket tartalmazó borostyánkövet ajándékozott neki - ötven évvel később ez a kő került az Amber Time Machine (Borostyán időgép) elnevezésű program központjába.
Attenborough ösztöndíjat nyert a cambridge-i Clare College-re, ahol geológiát és zoológiát hallgatott. Pályafutása kezdetén egy könyvkiadónál dolgozott, gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyveket szerkesztett. Később a BBC munkatársa lett. Bebarangolta az egzotikus országokat, hozzáértéssel és szeretettel foglalkozott az élővilággal, az állatokkal, növényekkel. Számos dokumentumfilmet készített: Élet a Földön (1979), Az élő bolygó (1984), Az első Éden (1987), A növények magánélete (1995) - ugyanezen munkái könyv formátumban is léteznek.
Egyéb könyvei: Madagaszkár állatvilága (1961), Csodálatos állatok (1975), Az élővilág atlasza (1989), A madarak élete (1998), Az emlősök élete (2002).

Sir David Attenborough környezetvédőként is sokat tett a természetért: támogatta a WWF (Vadvédelmi Alap) kampányát, melynek célja a borneói őserdők védett területté nyilvánítása volt; emellett részt vesz különféle környezetvédő szervezetek munkájában mint a Flora és Fauna nemzetközi alapítvány alelnöke és a Leicestershire-i és Rutlandi Vadvédelmi Szövetség elnöke, a World Land Trust patrónusa. 2003 májusában indította el az ARKive nevű programot (ez egyféle "online Noé bárkája", egy digitális könyvtár, amiben megtalálhatók az élővilág történetével foglalkozó filmek, hanganyagok, írások); ugyanezen évben esőerdő-rezervátumot alapított Equadorban.

http://www.arkive.org/

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

-_-