2008. május 23., péntek

Francia becsületrendet kapott Steven Spielberg

Steven Spielberget a francia Becsületrend tiszti rendjelével tüntették ki.
Az elismerést - amit a vészkorszak bemutatásáért és a polgárháború dúlta Darfúrnak nyújtott segítségért kapott az amerikai filmrendező - szerdán adta át Nicolas Sarkozy francia kormányfő.

Spielberg kivételes tehetség, bizonyára minden filmkedvelő ismeri a nevét.
Húszesztendős korában a vicces kedvű, elszánt fiatalember öltönyben és üres aktatáskával sétált be az Universal Pictures stúdiójába nap mint nap - úgy tett, mintha ott dolgozna. Végül megbízták egy asszisztensi munkával.
Azóta négy évtized telt el, Spielberg a filmipar egyik legmeghatározóbb alakjává vált.
Producerként működött közre a Zorro álarcában, a Man In Black c. filmben és a Deep Impactben, de elsősorban rendezői munkássága ismert.
Olyan sikerek fűződnek a nevéhez, mint az Indiana Jones-filmek, a Vissza a jövőbe, Bíborszín (a nehéz sorsú fekete nőkről szóló film Oscar-jelölést hozott Whoopi Goldbergnek, a komikát ekkor láthattuk először drámai szerepben, a filmet egyébként tizenegy díjra jelölték), a Flintstone család, az Arachnophobia vagy a nagy sikerű Jurassic Park (1993-ban mindenki a klónozott dinoszauruszok történetére volt kíváncsi; magam is olvastam Michael Crichton rövid regényét, ami a film ötletének alapjául szolgált).
Átütő sikert aratott a Schindler listája c. filmdráma, amit a szakma Spielberg legjobb munkájának tart - ezúttal először kapott Oscar-díjat rendezőként; magát a filmet összesen hét Oscarral jutalmazták.
A megrázó alkotás igaz történeten alapul. Középpontjában a német Oskar Schindler áll, aki több száz zsidó származású lengyel életét mentette meg a második világháború alatt.
A Holokauszt pontos ábrázolásáért Spielberg megkapta a Német Köztársaság érdemkeresztjét.
Később a Brit Birodalom Lovagrendje kitüntetését is átvehette a brit filmiparban végzett munkájáért.

Négy ízben nyert Oscar-díjat.

A rendező legújabb filmjét - Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága - a napokban mutatták be a Cannes-i filmfesztiválon.
Trial of the Chicago 7. c. filmje - melynek témája a vietnami háború - ez év végén kerül majd a mozikba; ezenkívül tervezi a Jurassic Park negyedik részének elkészítését is.

Nincsenek megjegyzések: