2008. május 6., kedd

George Clooney 47 éves

Ma ünnepli negyvenhetedik születésnapját George Clooney.







Bizonyára sokan emlékeznek még a rokonszenves Ross doktorra a Vészhelyzetből - Clooney 1994-től 1999-ig alakította a sorozatbéli orvost, ezzel szerzett nemzetközi hírnevet. A széria alkotói eredetileg arra számítottak, hogy Anthony Edwards lesz a legkedveltebb karakter, de a közönség előnyben részesítette a jóképű szoknyavadászt a megbízható, komoly, szemüveges Greene doktorral szemben.
Annál szokatlanabb, hogy Clooney-nak sikerült kitörnie a skatulyából - első főszerepét az Alkonyattól pirkadatig c. vámpírfilmben kapta (Quentin Tarantino rendező előszeretettel tűzdeli tele filmjeit erőszakos, véres jelenetekkel - épp ezért szeretjük); ezután olyan sikerek következtek, mint a látványos Batman és Robin, a Peacemaker, a Viharzóna, a Solaris, az Ocean's Eleven, Ocean's Twelve és Ocean's Thirteen, legutóbb pedig a Michael Clayton.


George Clooney-t két ízben jelölték Emmy-díjra, hatszor Golden Globe-díjra és háromszor Oscarra. 2001-ben elnyerte a Golden Globe-ot, 2006-ban pedig neki ítélték a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart és Golden Globe-ot a Sziriana c. filmben nyújtott alakításáért.


Clooney nem csupán színészként dolgozik - bemutatkozott már rendezőként, forgatókönyvíróként (Good Night, and Good Luck) és producerként, mellesleg egy Las Vegas-i hotel résztulajdonosa. A közélet sem ismeretlen számára, elkötelezett környezetvédő; ezenkívül többször hangoztatta liberális politikai nézeteit.

Nincsenek megjegyzések: