2008. május 3., szombat

Elliot Goldenthal ötvennégy éves

Május 2-án töltötte be ötvennegyedik évét Elliot Goldenthal amerikai zeneszerző, a kortárs komolyzene egyik legjobbja (1954-ben született New Yorkban).
Goldenthal Aaron Copland és John Corigliano tanítványa volt; operák, hangversenyek és színpadi művek zenéit komponálta, írt szimfonikus darabot, balettet, de leginkább filmzenéiről ismerjük. Sajátos és kellemesen sötét stílusban alkot - ennek köszönhetően olyan filmek elkészítésénél működött közre, mint a S.W.A.T - Különleges kommandó, a Final Fantasy - A harc szelleme (ez utóbbiról fantasy rajongóként csupa jót mondhatok), Gyilkos álmok, Mindörökké Batman, Batman & Robin, Ha ölni kell, Interjú a vámpírral, A pusztító (az akció nem az a műfaj, amit különösebben kedvelnék - Sylvester Stallonét annál inkább), A végső megoldás: halál (tinédzserkorom kezdetén nagy kedvencem volt az Alien-trilógia, ami azóta kibővült egy negyedik résszel).

Goldenthal fennhéjázás nélkül tekint saját munkásságára: örül, hogy nem csupán a komolyzene világában tevékenykedik; a kommerszet, a filmzenét semmivel sem tartja kevesebbre - úgy véli, a klasszikus daraboknak csupán töredéke valódi remekmű, hiszen minden műfajban vannak jó és kevésbé jó alkotások.


A zeneszerzőt háromszor jelölték Grammy-díjra. 1995-ben és 1997-ben mind Golden Globe-, mind Oscar-díjra jelölték; 2003-ban elnyerte mindkettőt a Frida c. film zenéjéért.


Nincsenek megjegyzések: