2008. május 7., szerda

A Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

Megválasztották az MTA új elnökét: Pálinkás József már az első fordulóban elegendő szavazatot szerzett ahhoz, hogy az intézmény élére kerüljön.
A másik két jelölt Somlyódy László (a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékének tanszékvezető tanára) és Roska Tamás (az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének kutatóprofesszora) volt.
Az intézmény új főtitkára az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézetének igazgatója, Németh Tamás lett.


Pálinkás József fizikus 1989-ben akadémiai doktori fokozatot szerzett, 1995-ben vált az MTA tagjává. Ugyanezen évben a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karának dékánja lett; ezenkívül a Professzorok Batthyány Körének egyik alapítója, 2002-től 2003-ig elnöke volt.
Politikusként is közismert: korábban az MDF, majd 2000-től a Fidesz képviselőjeként tevékenykedett, az Orbán-kormány idején államtitkári, utóbb oktatásügyi miniszteri posztot töltött be. Mandátumáról május 6-án mondott le.
Az MTA elnökeként azt tűzte ki célul, hogy elérje, hogy a kormány stabilan támogassa a hazai kutatásfejlesztést, s hogy egyes kutatási területekre külön pályázati rendszer jöjjön létre. Az új törvény értelmében az Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsa a mostaninál szűkebb testület lenne aminek munkájába bevonnák a kormányt is. Az új elnök mielőbb egyeztetni szeretne az illetékes miniszterekkel.
Vizi E. Szilveszter bátorítja ez irányú törekvéseit: azt javasolja utódjának, bátran vezesse be a szükséges reformokat. A hat év után leköszönő elnök sikernek tartja a Mindentudás Egyetemét, s azt, hogy az intézményt elismerte mind a társadalom, mind a politika - ugyanakkor sajnálja, hogy mindeddig nem sikerült keresztülvinni az új akadémiai törvényt.
Vizi a jövőben a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben folytatja tudományos munkáját.

Nincsenek megjegyzések: