2008. május 16., péntek

Cannes-i Filmfesztivál 2008

2008. május 14-én vette kezdetét a Cannes-i Filmfesztivál, aminek elnöke ezúttal Sean Penn (Madonna egykori férje, mellesleg színész).
A rendezvényen 33 ország 57 nagyjátékfilmje és 18 ország 26 rövidfilmje versenyez egymással; az Arany Pálma-díj nyertesét 22 alkotás közül fogják kiválasztani.
Mind a nagyjátékfilm, mind a rövidfilm kategóriában indul egy-egy magyar produkció (Mundruczó Kornél filmje és Erdélyi Dániel 411-Z c. rövidfilmje), míg M. Tóth Géza tizenkét perces animációs filmjét, az Ergót a Kritikusok Hetében láthatjuk.
A fődíj egyik nagy esélyese az Oscar-díjas Steven Soderbergh (Szex, hazugság, video) Che c. filmje, ez egyébként a sokadik alkotás, aminek központjában Che Guevara áll.

A versenyen kívül levetítik többek között John Stevenson Kung Fu Panda c. animációs filmjét s a legújabb Indiana Jones-filmet. Az Indiana Jones - A kristálykoponya királyságát először láthatja a közönség. Mivel a forgatókönyvet George Lucas írta, s a rendezői feladatokat Steven Spielberg látta el, már most biztosra vehető, hogy a film nem okoz majd csalódást (a két zseni közül csak az egyik közreműködése garanciát jelentene a sikerre). Harrison Ford csaknem húsz év után alakítja ismét dr. Jonest.

Ezenkívül bemutatják Emir Kusturica Maradonáját és Roman Polanski dokumentumfilmjét (Wanted and Desired); valamint a Cannes-i Klasszikusok szekcióban a Mi van, doki? c. alkotást (Barbra Streisand egyik korai alakításáról nevezetes), az Oscar-díjas Kertész Mihály Blood kapitányát vagy Jean Cocteau Orpheuszát.
A filmfesztivál május 25-éig tart.

Nincsenek megjegyzések: