2008. május 10., szombat

A legbefolyásosabb 100 ember listája

Az amerikai Time magazin közzétette 2008 száz legbefolyásosabb emberének listáját.
A felsorolásba bekerült a dalai láma, Barack Obama, Hillary Clinton, George Bush, Oprah Winfrey, Mark Zuckerberg (a Facebook közösségi portál alapítója) vagy Steve Ballmer (a Microsoft vezérigazgatója).
Meglepőnek találom, hogy több színész vagy énekes, netán divatmagazin-szerkesztő kapott helyet a listán, míg ismert írók alig (hiányoltam Joanne Rowlingot, a világ legsikeresebb szerzőjét, nem is szólva a kortárs szépirodalom képviselőiről).
A magazin internetes oldalán lehetőséget biztosít, hogy az olvasók elmondhassák véleményüket, kit látnának szívesen a listán. (Igaz, a hozzászólók között támadt nézeteltérés... jelöld mindjárt magadat, javasolta gúnyosan egyikük a másiknak. A felszólítás nem nekem szólt, de elgondolkodtam az ötleten, és határozottan tetszett. Aranyhajat a listára...)
Ha már rákérdeztek - a következő évben remélhetőleg az említett Rowling mellett Condoleezza Rice, Bill Clinton, Madonna, Angela Merkel, Larry Page és Sergey Brin (a Google alapítói) vagy Nelson Mandela nevével is találkozhatunk. Külön öröm volna látni, ha néhány Nobel-díjas tudós vagy író (vagy épp a szórakoztató irodalom egy-egy művelője) is bekerülhetne a legbefolyásosabbak közé. Vagy épp a könnyebb műfajok tehetségesebb képviselői (Steven Spielberg, Stephen King, Cascada, Lil' Kim).

Nincsenek megjegyzések: