2008. április 9., szerda

Budapestre látogat Bret Easton Ellis

Az Amerikai pszicho világhírű szerzője, Bret Easton Ellis és egy ismert német író, Ingo Schulze lesznek az április 24-én kezdődő XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégei.
A fesztivál első napján kerül sor a pódiumbeszélgetésre az amerikai íróval, akinek ezután Demszky Gábor főpolgármester adja át a Budapest-díjat.

Bret Easton Ellis hat műve jelent meg magyarul az Európa Kiadó gondozásában. Ezek közül leghíresebb az Amerikai pszicho - ami igazi kincs a horror műfaj kedvelői számára. Dekadens, kifinomult, nyomasztó mű; a luxus légkörét áthatja a sötét, borongós hangulat. A könyv főszereplője Patrick Bateman, a jóképű, intelligens, arrogáns fiatalember, egy bank alelnöke, aki - ha épp nem felkapott éttermekben vagy klubokban szórakozik gazdag barátaival - beteges kedvteléseknek hódol. Környezete semmit nem tud titkos életéről; még szadista módon megkínzott alkalmi partnerei sem gyanítják, hogy nem csupán szexuális eltévelyedésről van szó. Bateman többszörös gyilkos; áldozataival nem előre kitervelten végez, inkább pillanatnyi ösztönök hatása alatt cselekszik, ha épp alkalma nyílik arra, hogy öljön. Válogatás nélkül gyötör meg és pusztít el bárkit, aki rosszkor kerül a szeme elé - nőket, munkatársakat, akár egy csavargót az utcán.
Akadnak ugyan apró figyelmeztető jelek - például a jelenet, amikor Bateman unalmában furcsa, groteszk ábrákat rajzolgat (egyik feldarabolt áldozatának belső szerveit); a fiatalember időnként megenged magának egy-egy baljós utalást, de ismerősei azt hiszik, csak viccelődik.
Kísérteties, hogy itt-ott akár igaz is lehetne a mű. Ellis eredetileg rockzenésznek vagy színésznek készült, s könyveiben a művészek orgiáiról, drog- és alkoholmámoráról szerzett tapasztalatait írja le (természetesen néhány kitalált, sötét momentummal színesítve).
Az Amerikai pszicho a kortárs irodalom egyik legvéresebb darabja; megjelenésekor - 1991-ben - be akarták tiltani. Méltó elődje a későbbi sorozatgyilkos-horroroknak (Hannibal, Tökéletes másolat, Fűrész).

A Könyvfesztivál másik díszvendége, Ingo Schulze a rendszerváltás utáni Oroszországról és NDK-ról fest hiteles képet műveiben.
A német író 2004-ben már járt a Budapesti Könyvfesztiválon; ezúttal Új életek c. könyvének hazai bemutatójára érkezik Magyarországra. Április 26-án találkozhatunk vele - és Bret Easton Ellis-szel - az Európa Matinén.

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

A könyv szóról-szóra igaz.

Névtelen írta...

Tényleg igaz, hidd el nekünk!

Névtelen írta...

Egy szavukat se hidd el! Én találtam ki ôket, csak elszabadultak!

Névtelen írta...

Nem vagyok pszichopata! Csak unatkozom.

Aranyhaj írta...

B. E. E. - van egy rossz hírem: ezt a poént King már lelőtte a Halálos árnyékkal!

Névtelen írta...

Francba. Akkor megyek, feldarabolom ezt a Kinget.

Aranyhaj írta...

Azt ne tedd, az egyik legjobb író!

Névtelen írta...

B.e.e.: Nem szeretem a konkurenciát.

Aranyhaj írta...

King marad, a többiek rivalizáljanak nyugodtan...

Névtelen írta...

B.E.E. Valakit ki kell ma nyírnom, nagyon ideges lettem!

Aranyhaj írta...

Már csak arra lennék kíváncsi, hányan vagytok (Bateman, Price, B.E.E. és az ismeretlenek).

Névtelen írta...

Csak én és persze Tim vagyunk igaziak.

Névtelen írta...

Te kommentelsz Zsitke néven más blogon? Vagy te csak Aranyhaj mindig?

Névtelen írta...

"a rendszerváltás utáni Oroszországról és NDK-ról fest hiteles képet műveiben."

nem akarom megzavarni az éppen folyó tudathasadást :), de olyan, hogy rendszerváltás utáni NDK, (illetve rendszerváltás előtti Oroszország), nemigen létezik. Rendszerváltás után egyesült NSZK van csak (1990.10.03). A szovjet tagköztársaságokban nem vagyok olyan biztos...

Aranyhaj írta...

Szerintem létezik, ha nem is földrajzi értelemben. Igaz, nem éltem még Németországban, de biztos vagyok benne: kizárt, hogy a volt NDK és a volt NSZK területén élőknek ugyanazok lennének a problémáik.
Lehetetlen, hogy ne hagyott volna nyomot az, hogy az egyik országrész ötven éven keresztül fejlődött, az emberek demokráciában éltek, míg a másikban ugyanezen idő alatt diktatúra volt.