2008. április 12., szombat

Joanne Rowling a British Book Awards-on



A világ legsikeresebb - s egyúttal egyik legtehetségesebb - írónője újabb kitüntetést mondhat magáénak.
Április 9-én a British Book Awards-on különdíjat kapott kimagasló teljesítményéért; a díjat a brit miniszterelnöktől, Gordon Browntól vehette át.
Jo teljes mértékben rászolgált az elismerésre, hiszen a Harry Potter-könyvek népszerűsége és eladási statisztikája világszerte rekordokat döntött, s a szerzőnő egyedi kiadású gyerekkönyvét rekordösszegért adták el az elmúlt év végén a Sotheby's árverésén.
Rowlingnak köszönhetően fiatalok ezrei, tízezrei ismerték meg az olvasás örömét.
A díjátadón nemcsak azt láthattuk, hogy Jo kivételesen tehetséges szerző - de azt is, hogy rendkívül vonzó alakja van. Nőies formáit akár Madonna megirigyelhetné (a két sikeres hölgy egyébként észrevehetően hasonlít egymásra).
Nemcsak okos, gyönyörű is
Izgalmas pillanat: Jo vállpántja csaknem lecsúszott...
Már korábban is láthattuk, hogy nem csupán az írói teljesítménye figyelemre méltó

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Aranyhaj!

Szeretnélek meghívni egy beszélgetős talkpostba, mely rólad és a HP könyvek írójáról szólna. Bővebben levélben.
http://republicator.blog.hu/


Sajnos nem találtam e-mail címedre mutató linket. Ezért légyszíves egy próbalevelet küldj ide:
dr_stein@freemail.hu

aranyhaj írta...

Üdv!

Minden, könyvekkel kapcsolatos beszélgetésben örömmel benne vagyok (feltéve, ha a cél nem az írók kigúnyolása vagy ócsárlása).

Ez úton jelezném, hogy a szerzők becsmérlésére hajlamos vagyok úgy reagálni, mint a radikális jobbosok a magyar zászlóra tett lekicsinylő megjegyzésre.

Névtelen írta...

Kösz. Akkor jön a levél?
Mit reagálnak a jobbosok?
Kérdezni sem lehet R-ról?
Azt hiszem, szembesültél vele, hogy sokan nem kedvelik őt.
A kritika hiánya téveszmékhez vezet.

aranyhaj írta...

Mindenki tudja, hogyan reagálnak ilyesmire a jobbosok: idegesek lesznek :-)

Miért van szükség levélre? Megtaláltad az üzenetem.

Sokan nem kedvelik Rowlingot, ez elkerülhetetlen, ha ennyien ismerik és irigylik. Egyes körökben "divat" lett ócsárolni. Ettől azonban ő nem válik kevésbé jó íróvá.

Nem mondom, hogy minden gondolatával egyetértek, vagy a regényeinek minden egyes sora tökéletes - de az bizonyos, hogy olyat tud, amit a legtöbb szerző nem. Mintát ad, gondolatot ébreszt, irányt mutat.
A magam részéről nem olvastam még olyan regényt, ami hasonló hatást gyakorolt volna rám (pedig nem egyet ismerek a klasszikus vagy a kortárs írók közül).

Egyébként is példaképnek tekintem Rowlingot amiatt, amit elért.

Kérdezni persze lehet róla (de jó lenne, ha a kérdések nem arról szólnának, hogy "igaz-e, hogy minden ötletét lopta", "tényleg félanalfabéta-e" és hasonlók).

Egyébként az igazán jók szokták kiváltani ezt a hatást (a nagyfokú lelkesedést és fanyalgást) az olvasóközönségből. Ez az egyik ismertetőjegyük.
Így van a Nobel-díjasok esetében is, de a szórakoztató irodalomban is bőven akad példa (említhetném a legjobb hazai írókat név szerint).

Névtelen írta...

Igen megtaláltalak, de valahogy nincs kedvem egy kommentablakban levelezni. Elveszi az újdonság ízét.

Aranyhaj írta...

Kár, mert nekem pedig ahhoz nincs kedvem, hogy kiadjam az emailcímem egy ismeretlennek (aki egyébként azért keresett meg, hogy az egyik legkedvesebb szerzőmet lehúzza).
A véleményem felvállalom bárki előtt.

Miért venné el az újdonság ízét, ha itt levelezel és nem a fiókodban?

Névtelen írta...

Na, jó téma lelőve.

Egyébként azért nincs kedvem ország-világ elé tárni a később összeszerkesztésre kerülő kérdés-válasz halmot, mert az még nem nyilvános. Szia.

Legalább nem fog vissza semmi usvarias lekötelezettség a témét illetően. Egyébként egy szó nem hangzott el a meghívóban, én hogyan viszonyulok a kérdéshez. majd kiderül.
Szia.

Megjegyzem, ez egy nyilvános fórum. Az itt elhangzottak nem minősülnek magánlevelezésnek, ezért nem is levéltitok kategória.

aranyhaj írta...

Üdv Dr. Stein,

próbáltam üzenetet küldeni a blogon, aminek a címét megadtad, de reggel hét óta nem találtál módot, hogy válaszolj.

Kár, hogy eddig egy szál kérdést nem hallottam Rowlingról, szívesen válaszoltam volna.

Az emailcímedet egyébként magad tetted közzé az első bejegyzésedben - remélhetőleg egyszer használatos, nem valódi cím, mert nem szeretnék a felelőse lenni, ha itt bárki visszaél vele. Megjegyzem, nem ez a jellemző az olvasóim többségére, de nem vállalhatok felelősséget minden egyes személyért, aki a blogomra téved (beleértve a kommunistázókat, a trágárkodókat, a gyűlölködőket).