2008. április 16., szerda

Kóka beszéde miatt vonult ki Gyurcsány


Gyurcsány Ferenc nem állta meg szó nélkül Kóka János keddi parlamenti beszédét, amelyben az SZDSZ pártelnöke kritikával illette a szocialisták adózáspolitikáját. Kóka azt állította, az új kormányprogram - akárcsak korábban a száz lépés program - épp a problémák lényegét nem érinti; hazánk versenyképessége jelentősen romlott az utóbbi néhány évben, s amennyiben a kormány nem változtat az adózási rendszeren, a hajdani "legvidámabb barakkból" az Európai Unió legszomorúbb történetévé válhatunk.
(A szabad demokraták egyébként az egykulcsos adórendszer bevezetését, az adócsalások elleni szigorúbb fellépést szorgalmazzák.)
A liberális politikus szerint az adózás egyszerűsítésére volna szükség, s arra, hogy a magas jövedelműek több adót fizessenek - ez azonban érdekeket sértene, ezért Gyurcsány Ferenc kerüli ezt a megoldást.

Az említett azonnal reagált is a célzásra.
Az ülésről szóló közvetítés szerkesztett felvételén ugyan nem hallatszik jól, de a miniszterelnök epésen megjegyezte: "de bátor lett az elnök úr...", valamivel később pedig távozott az ülésteremből, mielőtt még Kóka befejezte volna a beszédet.

A két kormányzó párt között egyre gyakrabban fordulnak elő konfliktusok.
A háttérben tovább folynak a találgatások arról, hogy kisebbségben kormányoz-e tovább az MSZP, s valóban elhagyja-e a koalíciót a kisebbik kormánypárt, amelynek vezetője nyíltan kimondta: kifogással él Gyurcsány Ferenc személye ellen.
Április 27-én az SZDSZ küldöttgyűlése határoz majd arról, a kormánykoalícióban maradjanak-e a liberálisok (Kóka szerint ez elképzelhetetlen).

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Aranyhaj!
Felhívnám a figyelmed a posztban elkövetett tévedésre, ha nem haragszol:
"kisebbségben kormányoz-e tovább az MSZP, vagy elhagyja a koalíciót a kisebbik kormánypárt,"
Nos, a kisebbségi kormányzás eleve magában foglalja, hogy a kissebbik kormánypárt elhagyja a koalíciót.

Aranyhaj írta...

Köszönöm - javítottam a mondatot!

Névtelen írta...

Kisebbségi kormányzás van/lesz.
GYF a blogjában is felettébb bátor.
(Ott én is :D)
A két párt így önálló arculatot tud építeni, amit a következő választáson jól ki tudnak majd használni.
(Elemzők mondták, nem a levegőből szedtem)

Aranyhaj írta...

Akárhogy is, egyiknek sem mernék túl sok jót jósolni a következő választásokat illetően...

Gyurcsány nemcsak a blogjában bátor; a politikájával nem muszáj egyetérteni, de azt belátjuk, kell ahhoz bátorság és kitartás, hogy a helyén maradjon.