2008. május 30., péntek

103 éve született Solohov

103 esztendővel ezelőtt, 1905. május 24-én született a Csendes Don, az Emberi Sors és a Feltört ugar szerzője, Mihail Alekszandrovics Solohov.
A doni kozák családból származó író az orosz realizmus egyik legjelentősebb alakja. Bár stílusa naturalista, sohasem vaskos vagy közönséges, inkább kifinomultnak, szépirodalminak mondható (ebben a zsánerben az orosz szerzők általában remekelnek). Solohov rendszerint a természetből meríti a hasonlatait írásaiban tükröződik a földhöz, a folyóhoz, az orosz vidékhez való ragaszkodás. Legfőbb erénye a hitelessége: az életszerű helyzetek, az eleven, pergő párbeszédek, az egytől egyig gondosan ábrázolt, valós karakterek élettel töltik meg a regény lapjait. (Hasonlóan hiteles szereplőkkel mindeddig csupán a kiváló kortárs szerzőnő, Joanne Rowling könyveiben találkoztam.)
Pályafutása kezdetén Solohov újságíróként dolgozott, később elbeszéléseket, regényeket írt.
Legjobban sikerült műve a monumentális regényfolyam, a Csendes Don. A helyszín az író szülőföldje, Vjosenszkaja járás; itt található Tatarszk falva, ahol a főszereplő Melehovék élnek. Az időpont az első világháború és az azt követő forrongó időszak, a kommunisták hatalomra kerül ésének és fehérgárdisták felkelésének kora.
Solohovot 1965-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.

Mivel a Csendes Don stílusa kiemelkedik a szerző munkái közül, sokan még abban is kételkedtek, hogy valóban ő írta a regényeposzt. Maga Szolzsenyicin hangoztatta leggyakrabban a plágium vádját (bizonyára nehezményezte, hogy ő maga csak 1970-ben kapott Nobel-díjat a Gulagról szóló írásaiért, öt évvel később, mint a kommunista szerző, akivel már csak eltérő politikai nézeteik miatt is hadilábon álltak egymással). Rebesgették, hogy egy elesett fehérgárdista naplójegyzeteiből származnak az ötletek, a hiteles leírások. A regény egyébként tartalmaz egy rövid, naplóként ábrázolt részletet, amit a történet szerint egy halott katona tárcájában találnak a kozákok. Maga a Csendes Don azonban kétségkívül Solohov alkotása - ez akkor nyert végleg bizonyítást, amikor előkerült az eredeti kézirat.

Az életszerű karakterrajzokon, a mesterkéletlen nyelvezeten kívül a mű erényei közé tartozik még az ízes orosz humor.

20 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bazmeg, fejezd már abba a promo.blog.hu agyonspammelését ezer éves posztokkal. És most még a cizellázot stilusomat vettem elő, lévén, hogy már blogbejegyzés is készült a pofátlanságodról.

http://maria.blog.hu/2008/05/29/aranyhaj_es_az_o_blogja

Mondanék még cifrábbat is, de mégis csak hölggyel állok szemben.

Üdvözlet.

aranyhaj írta...

Csókoltatom Máriát és a többi spam rögeszmés gyűlölködőt. Ha nekik nincs jobb témájuk, arról nem én tehetek. Arról sem, hogy némelyeknél ez számít cizellázott stílusnak.

Pofátlanságról beszélni furcsa, mert ÉN nem mocskolok senkit. Nem azért, mert mindenki tetszik vagy nincs rá okom, hanem mert nálam ez nem stílus!

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Azért egy hölgyet ne köcsögözzünk.
Az esetről egy bejegyzés és tomboló vita:
http://republicator.blog.hu/2008/05/31/hetvegi_beszolasok

Névtelen írta...

Na, és itt miért nem teszi ki a linket? Miért? Tilos a spam? Muhaha!

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Akkor keziccsókolom, ma'am :)

Névtelen írta...

"Miért ír ez nekem ilyeneket: "Kérésedet rendszerünk nem tudta teljesíteni."
aztán pedig mégicsak teljesíti?
Határozatlan jótündér?

Aranyhaj írta...

Máriát ez úton szeretném megkérni, hogy ne szerencséltesse többé a hozzászólásaival a bejegyzéseimet.

Aki kritizálni akar, vagy felhívni a figyelmemet arra, hogy szabályzatba ütköző dolgokat teszek (megjegyzem, nem teszek), mondhatja nyugodtan, de kulturált hangnemben. Nálam a fröcsögés és a trágárkodás NEM SZÍNVONAL. Akkor sem, ha ez növeli a látogatottságot.

Nem annak van igaza egy vitában, aki több obszcén kifejezést szór a másikra.

Névtelen írta...

Való igaz, nem annak van igaza.

Azt viszont észrevehetnéd, hogy bár egyszerre vagy tíz linked van a promoban, mégsem olvassa senki a blogodat. Legalábbis az, hogy amennyire visszakerestem, ezeken kívül még nem találtam hozzászólást.
Én ezt jelzésnek tekinteném.
Ha jó amit csináslz olvassák azt.

Ha meg nem, akkor nem amiatt fogják mert kitapétázod vele az internetet.

Csak pár jobbérzésű bloggert magadra fogsz haragitani.

Amúgy az baj, hogy amit csinálsz az természetesen nem szabályba ütköző. De, mondjuk az utca közepére szarásér' se fognak megbüntetni. Csak a kulturált együttélést jelentősen megnehezíti.

Névtelen írta...

Najó inkább alszom, úgy tűnik már írni se tudok normálisan.

Jó éjszakát!

aranyhaj írta...

Mintha kértem volna, hogy mellőzzük a trágárkodást...

Kulturált meg jobb érzésű embereket zavarok, ugye; kár, hogy a szavaik nem tanúskodnak jó érzésről.

Ha tényleg szabálytalan lenne, nyugodt lehetsz, hogy tiltanák.
Van, aki így szerez látogatót (merem állítani, erre való az ajánló). Van, aki azzal, hogy másokat ócsárol. Kérdem én, hány blog van, amit sokan látogatnak, pedig senkit sem szidnak benne (Gyurcsányt, Orbánt, jobboldalt, baloldalt, Fekete Pákót, Havas Henriket, Jakupcsek Gabriellát, Győzikét, stb.)?

Mit tesz a sors, az enyém pont ilyen. Nem berzenkedek senkire, mégis van látogatóm. Pedig nálam egyszer sem hangzik el nyomdafestéket nem tűrő szó, nem bolsizok, nem fasisztázok. Kevés a hozzászólás, ez igaz. És? Nem az olvasók feladata, hogy az én blogomat írják. Az az érdekes, hogy olvassanak.

Lesley írta...

Ez a baj, látod: nem a jóérzés vezet, hanem a jog. Nem azt nézed, hogy spameled az ajánlót, hanem az, hogy ha nem lehetne, tiltanának.

De aki a kritikát nem bírja, az ne írjon nyilvános blogot - ilyet aztán tényleg ne! Összemosódnak a postok, nem szólnak semmiről, copy-paste módszerrel íródtak, bulvár stílusban. Ritka rossz, igénytelen blog.
Nem, nincs az írásomban trágárság, ez csak vélemény, kritika. Látogatódmeg csak azért van, mert szétspameled a blog.hu ajánlóját. Kapj a fejedhez, kislány, és fejezd ezt be.

aranyhaj írta...

Benneteket pedig a jóérzés vezérel?!? Ezt azért nem kellett volna...

A plágium vádja tökéletesen alaptalan. Mindent magamtól írok. Olyan hírek pedig a világon sincsenek, amik csak egyetlen helyen (pl. nálam) jelenhetnek meg.

A stílusom legkevésbé sem rossz; merem állítani, hogy nálatok KICSIT hozzáértőbb emberek nevezték már jónak.
Felveszem én a kritikát, csak nem mindegy, hogy kitől.

Vannak, akiknek nem tetszik, amit írok. Legkevésbé sem zavar. Sokaknak tetszik, az ő véleményükre inkább adok.

A saját blogomon pedig csak ne utasítgasson senki. Inkább én kérném, hogy aki nem tud mást hozzászólni, mint a spam kezdetű süket dumát, az fejezze be. Nem én tehetek arról, ha másnál elakadt a lemezjátszó.

Lesley írta...

Nos, mivel változatlanul összecsúsznak a postok, a mostani ajánlóban is akármelyikre kattint az ember a SPAMjeid közül, az egész oldal megjelenik.
Ha kis jóérzés szorult volna beléd, akkor
1.)megköszönnéd a kritikát, és
2.)legalább elgondolkodnál azon, hogy valóban, aktuális, friss írásokat kellene ajánlani CSAK.
3.)befejeznéd a SPAMelést

Ebben sem volt trágárság, viszont megfontolásra érdemes dologról van szó - főleg ha több embert zavar, az amit teszel. És nem gyűlölködés, hanem borzasztóan bosszantó mindenhol a te linkjeidbe botlani.

Ugye megérted?

Aranyhaj írta...

Még hogy megköszönni az ízléstelen megjegyzéseket, nos, ez egyre jobb lesz! Eszemben sincs megköszönni vagy megfogadni bármit.

Fogok majd magyarázkodni Lesley, Kis Péter vagy Nagy Jucika álnévvel ellátott illetőknek?! Akinek nem tetszik a blog, az tüntessen a távollétével (ahogy erre többször is felszólítottam).
Két figurának nem tetszik, tizenkét más olvasónak igen.

Kár véres kardként meglengetni a "spam" szót, csak untatsz vele. Sose fogom megérteni, miért zavar bárkit. Az én bejegyzéseimhez annyi linket írhatnak, amennyi jólesik, eszembe nem jutna ezen bosszankodni.

Ha annyira rossz lenne a blog, egyszer vagy kétszer rákattintanának a "spamjeimre" - többet nem! Vagy ezt irigyeljük?
Utánam lehet csinálni!

Névtelen írta...

Tudod ez egy közösségi szerződés.

Emberek kirakják az oldalukra blog.hu ajánlóját, hogy egymás kezdeményezéseit népszerűsítsék. Utoljára mondom el: nem azért van, hogy Téged népszerűsítsen.

Ez erkölcsi kérdés, nem jogi, de úgy tűnik, hogy ez téged nem zavar.

A kritikát pedig igenis fogadd meg.
Egyrészt változtass a blog felépítésén, mert ez így sajnos olvashatatlan a kialakítása miatt, hidd el próbálkoztam.

Másrészről a hozzáállásodon, mert igy nem fog veled szóba állni senki. Illetve fog. Negativ kritika erejéig.

Nem volna jobb neked is, ha egyszer azt hallanád, hogy ezt most milyen jó volt olvasni?

Aranyhaj írta...

Utoljára mondod el, nagyszerű, mert már először is felfogtam.

Még kiderül, hogy van egy névtelen jóakaróm :-)

Az ajánlón blogokat lehet ismertetni. Többek közt az enyémet is. Csak nem jutunk közös nevezőre, hogy mi ezen a bűn.

A blog felépítésén nem tudom, mit kellene változtatni; valahogy kimaradt a tizenhét hozzászólásból, hogy mi nem tetszik rajta... Egyébként a többi rendszeres látogató olvashatónak találja. Igaz, nem halmoznak el bókokkal, de nekem az is elég, ha visszajárnak, szívesen olvasnak.

Lesley írta...

Pedig leírtam, kétszer is, miért nem olvasmányos a blogod - de úgy tűnik, itt te vagy az, aki gyűlölettel olvassa a másik jótanácsát, kritikáját.
ÖSSZECSÚSZNAK A BEJEGYZÉSEID, ÍGY NEM LEHET LÁTNI, HOL AZ ELEJE, HOL A VÉGE. Ezen kellene változtatnod (többek közt)
Nagyon szívesen! ;)

Cigiző ötletét nem tartom jó ötletnek, nincs semmi értelme. Remélem, nem is lesz ilyen.

Aranyhaj írta...

Még mindig nem óhajtom megköszönni a rosszmájú megjegyzéseket, hiába is célozgatsz. (Találóbb lett volna a "nincs mit" kifejezés.) Szerinted más a helyemben nevetőgörcsöt kapna az ilyen "kritikától"? Legalábbis gyanakodva fogadná.

Az összecsúszó bejegyzésekről pont nem én tehetek. Így jeleníti meg az oldalt a blogger.com; ebbe nincs beleszólásom. Én nem szolgáltató vagy weblaptervező vagyok, nekem az a dolgom, hogy a bejegyzéseket megírjam, olvasható, jó stílusban.
Egyéb kritikára nem emlékszem. Legfeljebb a copypaste bejegyzésekre, ami - már mondtam - alaptalan rágalom. Gondolod, nem tűnne fel bármelyik hozzáértőnek, ha ma ilyen, holnap amolyan, teljesen különböző stílusban készülne egy-egy bejegyzés?!