2008. május 18., vasárnap

Enya negyvenhét éves

Negyvenhét éves az idén a gyönyörű ír énekesnő, Enya.
Eithne Bhraonáin (Enya Brennan), a "láthatatlan csillag", az "ezüsthölgy" 1961. május 17-én született az írországi Gaoth Dobhairben.
Sejtelmes, mezzoszoprán hangjáról és New Age stílusú instrumentális zenéjéről, kissé elvont, egyedi videoklipjeiről ismert.
Zenei pályafutása kezdetén testvéreivel és nagybátyjaival énekelt a családi együttesben, szólókarrierje 1982-ben kezdődött.
Első nagy slágerére máig emlékszünk - ez volt az Orinoco Flow 1988-ból. Azóta Enya védjegyévé vált a dallamos, különleges hangzás (dalait egyébként maga szerzi), ahogy a gael ír és latin nyelven írt dalszövegek is.
1991-ben megjelent a Shepherd Moon, az énekesnő első Grammy-díjas albuma. Egy évvel később a Celts (Kelták) c. lemezzel aratott nagy sikert.
1997-ben Enyának felajánlották, hogy írja meg a James Cameron rendezte Titanic filmzenéjét, ő azonban tisztelettel visszautasította a felkérést. (Öntudatos művész, nem bocsátotta áruba a tehetségét.)
2000-ben az A Day Without Rain c. albummal jelentkezett; 2005 novemberében az Amarantine c. lemezt adta ki, amit az elmúlt évben a legjobb New Age albumnak választottak.
Talán legismertebb munkája a Gyűrűk Ura-trilógia filmzenéje, a May It Be.

Az énekesnő négyszer nyert Grammy-díjat, s Oscar-díjra is jelölték.
Enya magánélete rejtély a nyilvánosság számára. Csupán annyit tudunk róla, hogy egy kastélyban él (amit Manderleynek nevezett el, egyik kedvenc olvasmánya, a Manderley-ház asszonya után), szereti a macskákat, boldog időszakként emlékszik vissza életének azon részére, amikor tizenkét cicát tartott. Emellett szabadidejében szívesen olvas és festeget. (Rokonszenves hölgy - magam is nagy barátja vagyok a macskáknak, és szeretek olvasni, rajzolni.)

http://

Enya és a Gyűrűk Ura filmzenéje: May It Be

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Épp ezt a dalt hallgattam, mikor a blogajánló bedobta a cikkedet :-):

http://www.youtube.com/watch?v=zoWcpafo1Zs&feature=related

Érdekes véletlenek.
Drága Enya...a legcsodásabb felhőzene, amit ismerek. pedig hallottam már jónéhány jó zenét.

aranyhaj írta...

Köszönöm a linket, Enyát hallgatni mindig öröm. Őstehetség a hölgy, nagyon szeretem, tisztelem. Sok szépet adott a világnak a zenéjével. Különlegesek a számai, és nagyon illenek mindenhez, ami fantasy, jó választás volt, hogy ő énekelhette a GYU filmzenét. Mivel fantasy rajongó vagyok, nem nehéz kitalálni, hogy a kedvenceim közé tartozik.
Figyelmedbe ajánlom az Orinocót, a May It Be mellett Enya legjobbja.