2007. november 29., csütörtök

Egyre csökken a kormánypárt támogatottsága

Az MSZP támogatottsága alacsonyabb, mint korábban bármikor (kivéve talán az Orbán-kormány megalakulásának idején). Ez nem is okoz nagy meglepetést maguknak a párttagoknak sem. A sokat vitatott reformok miatt elégedetlenek az emberek. Sok régi szavazó elfordult a kormánypárttól; nyolcszázezren közülük egyáltalán nem mennének szavazni, míg százötvenezren a Fideszt választanák. A szocialistákat leginkább a hatvanöt év felettiek és a budapestiek részesítik előnyben. A párt vezetői abban reménykednek, hogy ha később érzékelhetővé válik a reformok jótékony hatása, változik a megítélésük - a szavazók pedig arra várnak, hogy emelkedjen az életszínvonal.
A legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága továbbra is stabil; szavazói nagyrészt a harminc év alattiak és a vidéki lakosok közül kerülnek ki.
A biztos szavazó pártválasztók 62%-a - más felmérés szerint 67 - támogatja a Fideszt, míg az MSZP-t csupán 24%.

Egyes felmérések szerint a két nagy párton kívül egyetlen másik sem juthatna be a parlamentbe, ha most tartanák a választásokat; más eredmények azt igazolják, hogy ez legfeljebb az MDF-nek sikerülhet. Az SZDSZ támogatottsága mindössze két százalék.

Bármely jelenlegi párt kerül is végül hatalomra, egy erős ellenzék biztos kontrollt jelent. Minél többféle rétegnek legyen szava - ettől demokrácia a demokrácia.

Nincsenek megjegyzések: