2007. november 3., szombat

Szervál

A szervál kis termetű macskaféle, súlya mindössze tíz-tizennégy kg. Gyönyörű, foltos bundája minden példánynál más és más, emiatt vadásszák is, egyes alfajai veszélyeztetettnek számítanak. Egyébként Afrika középső részén honos, a szavannás vidékeken él. Apróbb emlősökkel, rágcsálókkal táplálkozik. Éjszakai állat; hajnalban és alkonyatkor a legaktívabb (ezt megfigyelhetjük rokonán, a házimacskán is).


Így néz ki egy szervál


Macskabarátok, figyelem: noha a szervál vadon élő állat, jól háziasítható. Gazdáihoz ragaszkodik, barátságos, hűséges társ. Élénkebb a házi cicáknál, és dorombolni is tud! Hímnemű szerválok egyébként keresztezhetők házimacskákkal; utódaikat szavannamacskának nevezik.

Szívesen tartanék otthon szervált; már akkor megfordult a fejemben, amikor nyáron anyámmal megcsodáltuk a Budapesti Állatkert szerválját (egész közel üldögélt a kerítéshez, négy lábát maga alá húzva, aranyszínű, foltos bundája nagyon puhának tűnt).

Igaz, van néhány gyakorlati akadálya a szerváltartásnak. Például nem tudom, hová fordulhatnék vele, ha megbetegszik. Szerencsére ott, ahol élek, nincs hiány rátermett, lelkiismeretes és jó állatorvosokban (hálás köszönet dr. Erdélyi Vandának és a többi orvosunknak, akik el szokták látni az állataimat), de a szervál azért mégsem házimacska, lehetnek olyan betegségei, ami a cicáknál nem ismert. Egyébként sem tudom, hogyan jönne ki a szervál a már meglévő macskáimmal. Tehát egyelőre lemondtam a tartásáról :-)

2 megjegyzés:

e írta...

Én örökbefogadtam az állatkerti szervált.Mucinak hívják és teljesen elbűvölt.:) Jó lenne nekem is egy otthonra is.Már az állatkertit is úgy megszerettem...

aranyhaj írta...

Azt elhiszem :-) Egy macskafélét könnyű megszeretni. Puhák, ruganyosak, kecsesek és általában nagyon szeretni valók.

Azt azért nem tudom, hogy reagál a szervál a kisebb háziállatokra, vagy otthon hogyan kell gondozni, vagy egyáltalán jól érezné-e magát egy háztartásban (persze az se biztos, hogy ketrecben jól szórakozik...).

Mindenesetre aki szereti a macskát, az bennem barátra lel.