2007. november 5., hétfő

November 4.

Sólyom László koszorúzott



Nem került sor rendbontásra november 4-én, az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján.

Napközben megemlékezéseket tartottak országszerte; többek között a soroksári Jutadombon, ahol a magyar katonák és nemzetőrök Mecséri János alezredes vezetésével sikeresen szálltak szembe a szovjetekkel november 4-én. (A szabadságharc leverése után a Jutadombot elhordták, ne emlékeztesse az embereket az itt tanúsított ellenállásra.)

A miniszterelnök ellátogatott a 301-es parcellába, magánemberként. Sólyom László - közjogi méltóságát vállalva - koszorút helyezett el Nagy Imre, Gimesi Miklós, Maléter Pál sírján, emlékezett az ismeretlen helyen nyugvókra, majd lerótta tiszteletét a 298-as és a 301-es parcellánál.

Nemcsak a politikusok, de a polgárok is megemlékeztek. Néhányan békés tüntetés keretében gyűltek össze a Szabadság téren; követelték, hogy a szovjet emlékművet távolítsák el onnan és helyezzék át máshová. Később a demonstráció a Kossuth téren folytatódott.

Este a Hősök terén tartott állami megemlékezést ugyan közbekiabálásokkal, füttyszóval zavarta meg mintegy százötven tüntető, akik azonban a kordonon kívül maradtak, nem volt szükség rendőri beavatkozásra.


Méltósággal emlékeztek a magyarok azokra, akik életüket áldozták azért, hogy az utánuk következő nemzedék szabadabban élhessen.

Nincsenek megjegyzések: