2007. november 16., péntek

Kovács Ágit felmentették

Felmentette Kovács Ágit a doppingvétség vádja alól a Magyar Úszó Szövetség jogászokból álló fegyelmi bizottsága. Az indoklásban kiemelték, a vizsgálat időpontjában az úszóbajnoknő fontos sportdiplomáciai eseményre sietett, ezért nem tudott megfelelő mintát adni; a megismételt vizsgálat pedig kimutatta: nem doppingolt.
A Magyar Antidopping Csoport képviseletében Kolláth György jogszabálysértőnek nevezte a határozatot.
Az ügy ezenkívül nemzetközi vizsgálóbizottságok elé is kijut majd, akik még dönthetnek másként - mindenesetre sok hazai szurkoló drukkol most Áginak; kár lenne egy ilyen szép sportpályafutásért egy bizonyítatlan doppingbotrány miatt.

Ági eddig sem tiltott szereknek, hanem saját munkájának, tehetségének köszönhette kiemelkedő sikereit. Gyanús, hogy az ügy, ami miatt meghurcolják, csupán aktatologatás, formaság. Mivel Ági élsportoló és nem jogtudor, nem tudhatta, milyen következményekkel járhat, ha siettében jóhiszeműen aláírja a kezébe nyomott papírokat. (Nem tartom magam unintelligens embernek, de néhány hivatalos formaság kitöltéséhez hozzáértő ember segítségét szoktam kérni; sokan vannak így ezzel.) Ha a MACS annyira gyanúsnak találta a viselkedését, miért nem vettek mintát tőle fél nappal a programja után? Addig semmiképp sem tüntethette volna el a szervezetéből a doppingszerek hatását.
Az olimpiai bajnoknő mindenesetre igyekszik az edzésekre és a minél jobb sporteredményekre koncentrálni az incidens helyett.

Nincsenek megjegyzések: