2007. november 23., péntek

A jövő könyvtárai

A könyvtárak a jövőben alkalmazkodni fognak a világ változásaihoz és az új igényekhez, tudhattuk meg az ELTE szakkonferenciáján. A látogatók nem csupán olvashatnak majd, de internetet használhatnak, tetszés szerint egyedül vagy csoportokban dolgozhatnak. A könyvtárnak a társadalom információközpontjává kell válnia, hogy felvehesse a versenyt a technika újdonságaival, ami ma már a legtöbb ember otthonából elérhetővé teszi az elektronikusan tárolt tudásanyagot.

Hasonló témával külföldi szakértők is foglalkoztak már: 2000-ben az Egyesült Államokban közvélemény-kutatást végeztek, amelyből az derült ki, az emberek többsége úgy gondolja, továbbra is szükség lesz a könyvtárakra, de azok át fognak alakulni. Az internet nem helyettesíti, csupán kiegészíti ezt az intézményt - az internet-használók 75%-a rendszeresen jár könyvtárba. A látogatók még mindig tanulni, szórakozni, információt gyűjteni akarnak; az internet elterjedése pedig lehetővé teszi, hogy a könyvtárak többféle igényt kelégíthessenek.
Napjainkban az emberek egyre gyorsabban akarnak minél több információhoz jutni; a könyvtár szerepe az lesz, hogy a tudásanyag raktáraként működjön; biztosítsa az információhoz való hozzáférést.

Néhányan máris féltik az újdonságoktól a könyvtár meghitt hangulatát; a magányos, csendes elmélyülést - nem teljesen alaptalanul, viszont a várható előnyök bőven ellensúlyozzák mindezt.

2 megjegyzés:

Nemzeti Krónika - Árral szemben. írta...

Mikor könyvtárba megyek, bizony legalább annyian interneteznek, mint amennyien a könyvek közül válogatnak.
Sőt a fiatalok szinte csak azt teszik.
Tényleg teljesen átalakul a dolok.
A szakkönyvtárak, meg a különböző intézmények könyvtárai meg nagyobb jelentőséggel bírhatnak.
Bár sajnos a fősulisok sem sietnek a főiskolai könyvtárba jegyzetekért, háttéranyagként...

(bakura)

Aranyhaj írta...

A fősulisok - tisztelet a kivételnek - rendszerint nem olvasnak.
Szerencsésebb esetben nincs rá idejük - ma nemcsak a tanulók, de csaknem minden ember időhiánnyal küzd, törekszik, miközben minden mást elhanyagol (sajnos ez jellemző néha rám is).

Rosszabb esetben a diákok egyszerűen nem szeretnek olvasni, nem érdekli őket a könyv. Éljen a mai magyar mentalitás, ami ezt a nemzedéket nevelte.