2008. március 29., szombat

Earth Hour 2008 - hatvan perc a Földért

Ma este - 2008. március 29-én - kihunynak a fények a világ legnagyobb városaiban.
Koppenhága, Toronto, Montreal, Ottawa, San Francisco, Chicago, Melbourne, Brisbane, Tel Aviv és Manila lakói helyi idő szerint nyolc órakor kikapcsolnak minden elektromos készüléket egy teljes órára.

http://www.earthhour.org/
http://www4.earthhourus.org/

A World Wildlife Fund kezdeményezésének célja az energia-megtakarítás mellett az, hogy felhívják az emberek figyelmét a globális felmelegedés veszélyeire.
Az Earth Hour (egy óra a Földért) Ausztráliából indult: 2007. március 31-én Sydney-ben 2,2 millió ember és 2100 vállalat kapcsolta le a világítást. A mozgalomhoz nemzetközi vállalatok, sportklubok, iskolák, éttermek, vallásfelekezetek, zenészek és színészek is csatlakoztak.
A nagyváros energiafogyasztása - a remélt 5% helyett - 10,2 százalékkal csökkent; tehát a sydney-iek annyi energiát spóroltak meg, mintha az adott időpontban 48 ezer autó nem közlekedett volna az utakon.

Az esemény elérte célját: a klímaváltozás okozta problémákra irányította a világ figyelmét. A rákövetkező három nap alatt újságcikkek százai foglalkoztak a témával.
Azóta Ausztrália a Balin tartott konferencián elfogadta a klímavédelmi egyezmény rá vonatkozó részeit (sajnos a környezetszennyezésért leginkább felelős országok nem tették meg ugyanezt a lépést).
2008-ban világszerte mintegy kétszáz település és több millió ember mond le egy órára az elektromos áram nyújtotta kényelemről.

Amit a magunk részéről még tehetünk: ha nem hagyjuk bekapcsolva az elektromos eszközöket (még készenléti állapotban sem), amikor épp nem használjuk őket; ha energiatakarékos izzókat használunk (egyetlen izzó élettartama alatt 400 kg-mal kevesebb széndioxid kerül a légkörbe, mintha ugyanezen idő alatt normál égőket használtunk volna), ha autózás helyett gyalog vagy biciklivel közlekedünk; ha lakásunk hőszigetelése megfelelő - akkor máris elmondhatjuk, hogy környezettudatosabban élünk.

Az elmúlt évi Earth Hour-ról készült felvételeket megtekinthetjük itt:

http://www.youtube.com/watch?v=C9GRh_9sQBw

Ugye, lenyűgöző látvány, ahogy az Operaház kagylóforma alakja sötétbe borul?
Képzeljük el, amint Budapesten kihunynak a Lánchíd, a Parlament, a Duna-parti sorházak és a Belváros fényei...
Magyarországon egyelőre keveset hallhattunk a mozgalomról, amihez a hazai városok közül Pécs már csatlakozott.

Ez úton kérek mindenkit, hogy ma este nyolctól kilencig kapcsolják le lakásukban a villanyokat, ne nézzenek televíziót, ne használjanak számítógépet, elektromos háztartási eszközöket.

Ma este - szokásomtól eltérően - nyolc és kilenc óra között nem kapcsolom be a számítógépet.

http://www.youtube.com/watch?v=mxu3MluKl8A

Nincsenek megjegyzések: