2008. március 11., kedd

A kormány javaslatát fogadta el az egészségügyi bizottság

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága elfogadta a kormány javaslatát, ami a vizitdíj, napidíj és tandíj eltörlésére vonatkozott. Az ellenzék indítványát (11 igen és 12 tartózkodás mellett) elutasították.
A kormány javaslata a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj bevezetése előtti állapotokat állítja vissza. Mivel a szaktárcának nincs módja pótolni a kieső bevételt, elképzelhető, hogy a háziorvosok finanszírozási rendszerét újragondolják. Puskás Tivadar és Nagy Kálmán (KDNP), valamint a szocialista Garai István kijelentették, a háziorvosok fizetését mindenképp emelni kellene, ilyesmire ugyanis nem került sor az elmúlt öt év során.
Ez utóbbi állítással az MSZP-s Havas Szófia is egyetértett, s ennek megfelelően szavazott. Az mindenesetre bizonyos, hogy a magyar egészségügyben dolgozók fizetése szokatlanul alacsony az európai átlaghoz képest. A külföldön dolgozó orvosok, ápolók az itthoni bér többszörösét kapják. Nem véletlenül él Svédországban, Németországban, Ausztriában oly sok magyar orvos és nővér.

Az ellenzék idén a Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium, a pénzügyi és oktatási tárca forrásait átcsoportosítva fordított volna többet az egészségügyre, főként a PR-költségeket csökkentenék; jövőre pedig a játékautomaták után fizetett adókből pótolta volna a vizitdíj és tandíj eltörlése miatt kieső bevételt.

Az Országgyűlés oktatási bizottsága mind a kormány, mind az ellenzék módosító indítványát elfogadta. Ellenzéki javaslatra a játékadó 27 százalékát (mintegy 11 milliárd forint) fordítják majd a felsőoktatásra.
Abban mindkét oldal egyetértett, hogy hamarabb is eltörölhetik a tandíjat, mint 2009. január 1.
A Fidesz szerint a kieső bevételt hosszú távon a gazdaság növekedése pótolhatja.

Nincsenek megjegyzések: