2008. március 27., csütörtök

Zilahy Lajos és a Halálos tavasz

117 évvel ezelőtt, 1891. március 27-én született Zilahy Lajos író.
A budapesti egyetemen szerzett jogi doktorátust, harcolt az első világháborúban, később újságíróként dolgozott.
1922-ben megjelent első regénye, a Halálos tavasz. Szokatlan módon mindjárt az első műve meghozta számára az elismerést. Utóbb film készült belőle Jávor Pál és a legendás Karády Katalin főszereplésével. A színésznőnek ez volt első filmszerepe - Karády egyből a modern nő szimbólumává vált, részben neki is köszönhető, hogy a maga korában botrányosnak tartott film zajos sikert aratott.
Ezután Zilahy még számos könyvet és színművet írt. 1944-ben betiltották Fatornyok c. színdarabját fasizmusellenessége miatt.
Az író 1948-ban elhagyta Magyarországot, s az Egyesült Államokban telepedett le; itt élt 1974-ben bekövetkezett haláláig.

A Halálos tavasz egy köznemesi családból származó fiatalember sorsáról szól. Az első fejezetben egy mentőorvos egy öngyilkosjelöltet próbál megmenteni, s megtalálja a páciens búcsúlevelét, amelyben a fiatalember leírja élete történetét.
A férfi szerelmes Ralben tábornok lányába, akivel időnként fel-felsurrant bérelt budai legénylakásába - csakhogy az előkelő család már talált vőlegényt a lány számára: a gazdag Ahrenberg grófot. A csalódott főhős vidékre utazik, s megismerkedik egy kitartott nővel, Józsával, aki mélységesen ragaszkodik hozzá. Már-már maga is szívébe zárja a lányt, amikor ismét felbukkan a színen Edit, és közli, hogy nem szereti a grófot...

Az 1983-ban kiadott Halálos tavasz a regény mellett tartalmazza Az ezüstszárnyú szélmalom c. novellagyűjteményt; az írások témája rendszerint a szerelmi csalódás, a depresszió.

Nincsenek megjegyzések: