2008. március 19., szerda

Magyar Bálint: cél az örömteli tanulás

Az új oktatási programról beszélt Magyar Bálint tegnap békéscsabai sajtótájékoztatóján.
A szabad demokrata politikus - volt oktatási miniszter, jelenleg a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai államtitkára - elmondta, 2007-2013-ig mintegy 40 milliárd forintot szán a kormány pályázatokra, amiknek célja az oktatás infrastruktúrájának fejlesztése, az "intelligens iskola" létrehozása. A program keretében a tantermek negyven százalékába számítógépek kerülnek, amelyeken az Internetet is használhatják a diákok.

Az első pályázati ciklusra szánt összeg 24,2 milliárd forint - a hátrányos helyzetű térségekből érkező pályázatokat e hónap 10-éig fogadták el, míg a többi térség április 30-áig pályázhat (az előbbi térségek még mindig jelentkezhetnek, de kedvezményt már nem kaphatnak).

Nagyon helyes, hogy kormányzati szinten felismerték, mennyire fontos, hogy a felnövő nemzedék minél hamarabb, minél fiatalabb korban megismerkedjen az internettel, a technika újdonságaival.
Kérdés, hogy mi valósul meg mindebből a gyakorlatban? Nyitottan fogadják-e a változásokat a pedagógusok, vagy csak legyintenek, itt egy új kormányzati intézkedés, hamarosan úgyis mást mondanak majd "odafenn"...
Sajnos sok tanár már most megkérdőjelezi a PISA-felmérés és a hasonló vizsgálatok valóságtartalmát, létjogosultságát. Szerintük a közoktatás helyzete nem is annyira rossz (akkor hogy lehet, hogy nem szeretnek - sőt nem is tudnak - olvasni a magyar gyerekek?); s az életre való felkészítés nem az iskola feladata (akkor mégis mi az iskola feladata?).

A magyar oktatásügy - legóvatosabban fogalmazva is - lehetne jobb annál, amilyen most; s nem csupán pénzkérdés, mennyire lesz sikeres az új program. A célkitűzések közt kellene szerepelni annak is, hogy ne csupán az iskola legyen "intelligens", hanem az abban tanuló diákok is...

Nincsenek megjegyzések: