2008. március 26., szerda

A vallás tiltja a fogamzásgátlást - pedig nem kellene

A németországi Fulda egyik drogériájában a bérbeadó - a város püspöksége - megtiltotta az óvszer árusítását.
A keresztény egyház helyteleníti az óvszer használatát és a fogamzásgátló tabletták szedését.
Pedig nem volna szabad lelkiismeret-furdalást ébreszteni a hívekben amiatt, hogy felelősségteljesen élnek szexuális életet. Inkább az ellenkezője adna okot feddésre.
Az abortusz talán jobb megoldás? Vagy helyénvaló az, ha valaki betegséget kap, mert vallási okból nem védekezett?

Könnyű gyermekvállalásról beszélni azoknak a férfiaknak, akik - a papok nőtlenségi fogadalma miatt - egész életükben mentesülnek minden családi kötelezettség alól. Honnan tudhatnák, mit jelent egy nőnek, ha akarata ellenére kell egy gyereket kihordani, megszülni? Honnan tudnák, mennyi gonddal és életre szóló felelősséggel jár egy gyerek felnevelése?
Természetesen egy gyerek sok örömet is jelent... de csak annak, aki felkészült a vállalására.

Meggyőződésem, hogy a nem kívánt gyerek "megérzi", ha az anyja (netán apja, ha valahogy mégis együtt maradt a pórul járt pár) nem várta a jöttét; ilyen esetben ugyanis másként viselkedik a szorongó, riadt, kelletlen szülő, mintha örömmel készült volna a kicsi érkezésére.

Vannak emberek, akik eleve kevésbé - vagy egyáltalán nem - alkalmasak szülői szerepre. Egyedül jobban megtalálják a helyüket az életben. Ezt bizonyára az egyház sem ellenzi, mivel az apácáknak és papoknak tilos házastársat választani, épp lelki fejlődésük érdekében.
A szexualitás teljes elfojtása azonban gyakran eredményez elhajlásokat. Ki ne hallott volna a pedofil papokról? Vajon ezek az emberek akkor is ilyen helyzetbe kerültek volna, ha fiatal koruk óta rendszeresen létesíthettek volna kapcsolatot?

Az óvszer használata fontos. Akár életet menthet, mivel véd a nemi úton terjedő, fertőző betegségektől. Helyesebb lenne, ha az egyház arra biztatná a híveket, hogy vállaljanak felelősséget a partnerükért és saját biztonságukért. Mindkét nembeli fiatalokat - és kevésbé fiatalokat - arra kellene bátorítani, hogy tartsák szem előtt a másik érdekeit, egészségét, illetve merjék elvárni ezt a partnerüktől.

Meg kell jegyeznem, hogy az egyháznak annyiban igaza van, hogy az óvszer sajnos nem jelent biztonságos védelmet a nem kívánt terhességgel szemben (a gyógyszeres fogamzásgátlás hatásosabb, de még így sem mondható tökéletesnek); s az is előfordul, hogy a betegség terjedését sem akadályozza.
Aki azonban tudatosan védekezik, igen jó esélye van arra, hogy ne érje kellemetlen meglepetés.

Nincsenek megjegyzések: