2008. március 12., szerda

Hillary (ismét) egy férfi miatt került bajba

New York állam demokrata kormányzója, Eliot Spitzer egy prostituált szolgáltatásait vette igénybe az elmúlt hónapban egy szállodai szobában. A férfi egyébként nős és három gyerek apja. Az eset sokkolta a prűd amerikai társadalmat. Többen követelték Spitzer azonnali lemondását - bár a háttérben bizonyára nem elsősorban a felháborodás állhat, hanem különféle hatalmi érdekek.
Az eset Hillary Clintont is kínosan érinti, mivel a kormányzó az egyik leghűbb támogatója.
Nem először fordul elő, hogy az elnökjelölt politikus asszony kellemetlen helyzetbe kerül egy szexbotrány miatt: mindenki emlékszik a Joe Esterhas nevével fémjelzett viccre, amelyben Bill Clinton saját alsónadrágjába pillantva jegyzi meg: "látod, látod, miattad nem maradhatok továbbra is az Egyesült Államok elnöke..." (Clinton végül nem mondott le, de az ügy alaposan megtépázta a nimbuszát.)

Eliot Spitzer ma távozott posztjáról; lemondása március 17-én lép hatályba.
Kár érte - attól, hogy időnként félrelép, még lehet kiváló szervezői készséggel, etikai érzékkel és hivatástudattal megáldott, intelligens, rátermett politikus. Nagyobb baj volna, ha korrupt lenne, ha rasszista megjegyzéseket tenne, ha adót csalna (ezeket sajnos mégis jobban elnézné neki a közvélemény). A magánélete nem a választópolgárokra tartozik. Elvégre nem kegyetlenkedésen vagy kiskorúakkal folytatott viszonyon kapták.
Aki pedig azt mondja, hogy a férfiak többsége nem szokott megtévelyedni egyszer-egyszer, az olyasmit állít, ami nem felel meg a valóságnak.

Nincsenek megjegyzések: