2008. március 14., péntek

Ma tárgyalják a vízumkérdést Washingtonban

A magyar politikusok küldöttsége - a külügyi és az igazságügyi tárca szakértői - ma tárgyalnak Washingtonban a vízummentességi szerződésről. A tervek szerint még ma befejeződik az egyeztetés, az érdekelt felek akár a nap folyamán (más források szerint hétfőn) aláírhatják a dokumentumot - vélhetően a washingtoni magyar nagykövet és az amerikai belbiztonsági minisztérium helyettes államtitkára szignálja majd a szerződést.
Ahhoz, hogy aláírhassák a magyar-amerikai egyetértési nyilatkozatot, hazánknak meg kell felelnie az előírásoknak: a 10 százalékos vízum-elutasítási küszöb alá kell kerülnie.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, April H. Foley reméli, hogy már a következő év januárjában megszűnik a magyar vízumkényszer.
A Belbiztonsági Minisztérium egyik munkatársa szerint amennyiben októberre 10 százalék alatt lesz az elutasított vízumkérelmek aránya, már novemberben sem kell vízumot váltani azoknak, akik turistaként utaznak az Egyesült Államokba, vagy üzleti úton vesznek részt.
Továbbra is vízumra lesz szüksége azoknak a magyar állampolgároknak, akik le akarnak telepedni az USA-ban, netán diákként érkeznek oda.

A hét elején már az Európai Parlamentben is okozott némi feszültséget az, hogy a 2004 előtt az EU-ba lépett országok polgárai vízummentesen utazhatnak az Egyesült államokba, míg a később csatlakozó tagállamokkal szemben még mindig nem oldották fel a vízumkényszert.

Nincsenek megjegyzések: